2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Jelenleg nincs ok az aggodalomra

Szolnokra látogatott Áder János köztársasági elnök, hogy tájékozódjon az árvízhelyzetről. A Tisza vízállása jelenleg nem ad okot aggodalomra, február végén azonban magas vízállásra lehet számítani. Erre Szolnokon – ahogy az ország többi részén is – felkészült a katasztrófavédelem, és az elmúlt három évben épített gátrendszerek és víztározók kellő biztonságot adnak a Tisza mentén élőknek.

„Bár most egy nagyon békés Tiszát látnak, de az előrejelzések azt mondják, hogy a Tisza vízgyűjtőjéről február végén, hogyha egy gyorsabb olvadás indul el, és ez párosul egy nagyobb mennyiségű csapadékkal, akkor ismét magas vízállásra, akár árvízre is lehet számítani” – fogalmazott Áder János.

2010 óta az árvízhelyzet megelőzésére fektetett nagy hangsúlyt a kormány: a gátrendszerek kiépítésével az áradások gyorsan lefolynak, a víztározók a gátakat érő terhelést csökkentik, kockázatelemzések készülnek a településekről, folyamatos az együttműködés a szomszédos országokkal, és a védelmi igazgatási rendszert is átalakították.

„El tudjuk mondani az itt élőknek, a Tisza mentén élőknek, a szolnokiaknak, hogy a felkészültség, az árvízi védekezés nagyon-nagyon komoly szinten van, hiszen a katasztrófavédelem, a honvédség, a vízügyi igazgatóságok mind-mind tudják, hogy mi a dolguk és mi a feladatuk” – közölte Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere.

Szolnokon 6,4 km hosszan három és fél méteres támfal épül, és a közfoglalkoztatási programban 2000 ember dolgozik a hullámterek tisztításán, hogy gyorsabban menjen át a víz. Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőjének tájékoztatása szerint a tiszai vízgyűjtőn átlagos hómennyiség van, az északi vidéknél, Borsod fölött a Sajó, a Hernád és a Boldva folyónál az átlagnál nagyobb hómennyiség található.

Borsod térségében a 8 milliárd forintból megépített 7 új víztározó és gátrendszer biztosítja, hogy ne ismétlődjenek meg a 2010-es válságos állapotok.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!