2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Belföld

Áder János: Az ember már nem akar együtt élni a természettel

A természet ökológiai egyensúlyát a mezőgazdaságban támogató Agrofutura Magyarország Kft.-t mutatta be Áder János korábbi köztársasági elnök Kék bolygó című podcastjának hétfőn megjelent adásában, amely a legnépszerűbb videómegosztón is megtekinthető.

  • Áder János: Az ember már nem akar együtt élni a természettel

Áder János, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke úgy fogalmazott, hogy

az ember már nem együtt élni akar a természettel, hanem uralkodni rajta. Ám ez a gondolkodás a természet, a föld "kizsigereléséhez" vezet, ami nem fenntartható

- hangsúlyozta.

"Így magunk alatt vágjuk a fát" - jegyezte meg a korábbi köztársasági elnök.

Az Agrofutura tulajdonosa és ügyvezetője elmondta: cége együttműködik azokkal, akik regeneratív mezőgazdasági technikákat alkalmaznak, nem irányító, hanem támogató pozícióban vannak a természettel, hagyják, hogy a természet működjön, a fizikai, kémiai módszerek helyett biológiai módszereket alkalmaznak. Fizikai módszer a gépi művelés, szántás, boronálás, kémiai módszer a vegyszerek - gyomirtó, műtrágya - használata.

Szőllősi Gábor közölte: egyik technológiájuk a humuszkomposzt használatára épül. Két hónap alatt bármilyen biomasszából olyan talajjavítót képesek előállítani, amilyen a természetben csak évszázadok alatt jön létre. Már több tucat helyszínen alkalmazzák ezt a módszert.

Az Agrofutura másik sikeres technikája az úgynevezett komposztteára - kizárólag természetes anyagokat, mikroorganizmusokat tartalmazó lomb- és talajtrágyára - épül - ismertette a cégvezető, hangsúlyozva, hogy a jó komposzt egyik jellemzője a biológiai változatosság.

A mesterséges mezőgazdasági oltóanyagokban legfeljebb tucatnyi mikrobafaj van, az Agrofutura komposztteájában 5-7 ezer. Az elmúlt 100 évben elterjedt, gépekre és vegyszerekre épülő mezőgazdasági technikák a talaj biológiai diverzitását "vágják tönkre". Az Agrofutura módszere viszont éppen ennek megakadályozásában nyújt segítséget - magyarázta Szőllősi Gábor.

Áder János felvetésére, hogy ezek a jól hangzó módszerek milyen költség-haszon aránnyal működnek, mennyibe kerülnek és milyen mennyiségű, minőségű termést eredményeznek, a cégvezető azt válaszolta: az Agrofutura módszereivel a termés 10-20 százalékkal kevesebb ugyan, ám megtakarítják a gépek és vegyszerek költségét, valamint a termény minősége is sokkal jobb, így összességében a profit nagyobb, mint a jelenleg elterjedt művelési technikákkal.

Áder János megjegyezte: a ma kapható zöldségek, gyümölcsök többsége külsőre tetszetős ugyan, ám minőségük, beltartalmuk gyenge.

Borítókép: MTI/Bruzák Noémi

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!