2021. 10. 26. Kedd Dömötör napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 04:00

Belföld

Áder: Drákói szankciókat a törvénysértőkkel szemben!

Turista horgászjegy, fogási tanúsítvány. Két újítás az új halgazdálkodási törvény tervezetéből. A magyar törvénnyel párhuzamosan változik az uniós szabályozás is: már nem csak a tengeri, hanem az édesvízi halászat is pályázhat brüsszeli támogatásra.

Az új halgazdálkodási törvényről szóló parlamenti nyílt napot a gyakorló horgász köztársasági elnök nyitotta meg. „Mindannyian világos rendelkezéseket akarunk, mindannyian. Szigorúbb, a mostaninál jóval szigorúbb ellenőrzést a vizeken, és drákói – nyugodtan mondhatom –, drákói szankciókat a törvénysértőkkel szemben” – fogalmazott Áder János köztársasági elnök. Az államfő szerint a választóvonal nem horgász és halász, hanem a tisztességes és a tisztességtelen horgászok és halászok között húzható.

„A tétje ennek a szabályozásnak, hogy a tisztességes horgászok és halászok vagy pedig a rapsicok paradicsoma lesz-e Magyarország – fogalmazott Áder János. –  Ki is a rapsic? Az, aki engedély nélkül horgászik vagy halászik, tudjuk. De az én számomra, az én fejemben, az én megközelítésemben az is rapsicnak számít, aki ugyan engedéllyel rendelkezik – akár horgász, akár halász engedéllyel rendelkezik – de tiltott eszközöket használ, tilalmi időszakban végzi a tevékenységét, és a megengedett mennyiség fölötti halat veszi ki a vízből” – közölte az államfő.

Új elemek

Az új szabályozás célja a horgászat és a horgászturizmus fejlesztése. A Vidékfejlesztési Minisztérium halászati főosztályvezetője szerint a legfontosabb, hogy halgazdálkodási törvényről beszélünk, nem pedig horgászatról és halászatról, ami azt jelzi, hogy ésszerű és a természettel is egyensúlyban lévő gazdálkodást terveznek.

„Új elem benne a turista állami jegy bevezetése, hogy olyanokat is becsalogassunk a horgászatba, aki nem horgásztak, nincs egyesületi tagságuk, nincs vizsgájuk – közölte a VM halászati főosztályvezetője. – De új elem a fogási tanúsítványnak a bevezetése, amely a természetes vízből származó halaknak az eredetét igyekszik igazolni majd a rendszer” – tette hozzá Bardócz Tamás.

A horgászszövetség is fontosnak tartja a halállomány védelmét. „A turista állami horgászjegy bevezetésével egyetértünk, ha azt rövidebb időszakra, két hónap helyett mondjuk 2-3 hétre, szigorúan meghatározott feltételek mellett adja ki az állam – mondta Fűrész György. – Ugyanis a halfajok ismerete nélkül, és a meghatározott szabályok, tilalmi idők, méretek szinte betarthatatlanoknak látszanak” – tette hozzá a Magyar Országos Horgász Szövetség ügyvezető elnöke.

„Tegye fel a kezét, aki rárabolna egy tányér spenótra”

A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. vezetője egy konkrét példán szemléltette azt, hogy a horgászat beleavatkozik a természetes kiválasztódásba.

„Ha ránk itt most hirtelen horgásznának, és belógatnának mondjuk egy tányér spenótot, engem biztos nem tudnának megfogni – fogalmazott Füstös Gábor. – Tegye fel a kezét, aki rárabolna egy tányér spenótra! Őket emeli ki a rendszer, saját maga, kontraszelektivitása által, a további szaporodási lehetőségből. A horgászat így működik. Kell hozzá a halászat. Ugyanakkor, főleg a Balaton esetében – tehát mint nagy víz: 61 ezer hektárról beszélünk – ki kell mondani azt is, hogy a horgászat nem képes a teljes vízterület kihasználására” – közölte a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója.

A magyar törvénnyel párhuzamosan változik az uniós szabályozás is: az édesvízi halászatra egymilliárd eurós pályázati pénz jut a költségvetésből. A javaslatot még Áder János tette európai parlamenti képviselőként.

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Márki-Zay Péter lejárató dokumentumokat kapott a DK-tól

Azt hittük vége, de a Gyurcsány show folytatódik - így reagált a kormánypártok kommunikációs igazgatója arra, hogy Márki-Zay Péter szerint le akarták járatni. 2021. október 25.

Egykori jobbikosok szerint a párt ideológiai mélyrepülésben van

A pártból korábban kilépő politikusok a Hír TV-nek azt mondták: Jakab Péternek nincs mit ünnepelnie. 2021. október 25.

Fővárosi Fidesz: Húsz busz árát égette el a főváros a reklámtenderen

A fővárosi közgyűlés még 2019-ben döntött arról, hogy nem kötik meg a BKV reklámfelületeinek hasznosításáról szóló új szerződést, ezzel a BKV pedig évente 1 milliárd forintot bukik. 2021. október 25.

Legfrisebb híreink

Radar: Alakul az egyszemélyes hadsereg

A Radarban olyan lélegzetelállító újítást mutatunk be önöknek, amelyet talán idővel majd megtalálhatunk a közlekedési eszközök sorában, de egyrészt erre még nyilvánvalóan sokat kell várni, másrészt pedig most még megvan a maga kockázata. Egyelőre a futurisztikus jelzővel illethetnénk azt a járművet, amelyet a brit és az amerikai hadsereg már javában elkezdett tesztelni.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!