2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról 10:50

Belföld

A volt fideszes képviselő szerint félreértésből ül a vádlottak padján

Kitart ártatlansága mellett Mengyi Roland. A volt fideszes politikus és társai büntetőpere iratismertetéssel folytatódott a Fővárosi Törvényszéken. A vád szerint Mengyi kenőpénzért cserébe juttatott volna uniós pályázati támogatáshoz szociális szövetkezeteket - a pályázatot azonban a szaktárca menet közben leállította.

  • A volt fideszes képviselő szerint félreértésből ül a vádlottak padján

Mengyi Roland volt fideszes képviselő a vádlottak padján – kedden folytatódott a költségvetési csalás miatt ellene indult büntetőper a Fővárosi Törvényszéken. A vád szerint Mengyi 10 millió forintnyi alkotmányos költségnek nevezett kenőpénz fejében segített volna szociális szövetkezeteknek 500 millió forintnyi uniós támogatáshoz jutni. Ennek felét pedig a vád szerint 2015 nyarán egy tiszaújvárosi pizzériában át is vette egy barátja, az ügy harmadrendű vádlottja. Ő a bíróságon arról beszélt, csak egy kölcsönügyletről volt szó. Szerinte egyébként az étteremben átadott csomagban a felesége ruhái voltak, amiket Mengyi feleségének küldött.

Mengyi a nyomozás során és a bíróságon is tagadta, hogy bűncselekményt követtek volna el – azt viszont már korábban elismerte, hogy lobbizott a minisztériumban a borsodi hátrányos helyzetű embereket segítő pályázat sikerességéért.

– Volt-e olyan személy, akivel a pályázat kapcsán egyeztetett ön a minisztériumban?
– Igen, a legelején.
– Éspedig?
– A felelős államtitkár.
– Név szerint?
– Köpeczi-Bócz Tamás volt.

Köpeczi-Bócz Tamás helyettes államtitkárt már a nyomozás megindítása után menesztették a humán tárcától, és Mengyi Roland sem lett a Fidesz–KDNP jelöltje idén tavasszal.

– Egy egyszerű, szabályos eljárás elindítása volt és félreértés révén kerekedett belőle egy ilyen – még hatalmasnak sem nevezném – politikai botrány. Az pedig, hogy engem képviselőként indítottak vagy nem indítottak, az azt gondolom, hogy nem kizárólag ennek az ügynek a kapcsán szokták megítélni. De ez egy egészen más kérdés. Ez nem egy politikai ügy, ez egy egyszerűm félreértésen alapuló büntetőügy, semmi több.
– Akkor ön szerint ahhoz, hogy ön nem lett újra képviselő, semmi köze a mostani ügynek?
– Ezt azért így nem mondanám.

A szociális szövetkezetet vezető elsőrendű vádlott korábban Mengyiékre vallott. Azt mondta, hogy a támogatási összeg 90 százalékát kellett volna visszacsorgatniuk. Mengyi Roland erre annyit mondott: azért beszélnek korrupcióról, mert egyáltalán nem érti sem az elsőrendű vádlott, sem az ügyészség a pályázati rendszert.

„Szó nincs arról, amivel meggyanúsítottak és egy hatalmas félreértésen alapszik ez az egész, ami inkább a hozzá nem értésből és az ismeretek hiányából alapul” – mondta Mengyi.

A félreértés Mengyi szerint az, hogy az összeg 90 százalékát nem a győztes pályázó használhatja fel, hanem szolgáltató cégeknek kell kiszervezni. Ezt értelmezték visszaosztásnak és korrupciónak, de azt várja, hogy a bíróság végül mindannyiukat felmenti.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!