2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Belföld

A világon egyedülálló kezdeményezés a Pécsi Tudományegyetemen

Kísérletképpen az ország négy megyéjében indult el a Tanítsunk Magyarországért elnevezésű mentorprogram. Az érintett egyetemeken kurzust teljesítő hallgatók a következő tanévtől személyesen segítik a hátrányos helyzetű falvakban élő gyerekeket abban, hogy tovább tudjanak tanulni.

  • A világon egyedülálló kezdeményezés a Pécsi Tudományegyetemen

A program célja, hogy a továbbtanulási lehetőségektől messzebb elhelyezkedő kistelepüléseken élő általános iskolásokat segítsék abban, hogy kihozzák magukból a maximumot szakmaszerzés, továbbtanulás vagy éppen az elhelyezkedés terén. A Pécsi Tudományegyetem Tanítsunk Magyarországért kurzusára egy nap alatt betelt a meghirdetett 80 férőhely. A végzettek ősztől már az érintett falvakban dolgoznak.

„A hallgatóság bevonása egy rendkívül jó ötletnek tűnik. Különösen abban a formában, hogy ezt még valamilyen módon szponzoráljuk is. Alapvető törekvésünk az, hogy az oktatás minden szintjén minőséget adjunk” – nyilatkozta Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora.

A képzés az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Klebelsberg Központ, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája és több egyetem együttműködésével indult.

„Nagyon sok olyan dologgal fognak találkozni, amire elsőre nem is lehet számítani, ami nem kiszámítható. Hiába történik a kurzus és az érzékenyítés, biztos, hogy lesz olyan, amit abban a pillanatban kell megoldani, jó ötlettel kell előállni. Egyben egyébként egy csapatépítő dolog is ez, mert azt hiszem, hogy aki ebben a kurzusban részt vesz, az mindig fog tudni egymással kommunikálni és mindig fog tudni a mentoraival kommunikálni és lesz egy tapasztalatcsere a diákok között abban, hogy egyes helyzetekben mi is a jó megoldás” – emelte ki Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke.

A minisztérium államtitkára azt mondta, a kezdeményezés egyedülálló a világon.

„Ezek a mentoros programok nagyon is sikeresek tudnak lenni. Nemzetközi gyakorlatok, mérések bizonyítják. Nem ilyen mentor programok, hogy egyetemisták mentorálnak, tehát nagy testvérek, mentorálnak kis testvéreket, hanem már felnőttek. Ilyen program sehol a világon nem létezik, de ahol működnek hasonló mentor programok – az Egyesült Államokban, Angliában, Izraelben – ott az a tapasztalat, hogy a mentorált gyerekeknek a teljesítménye 15-20 százalékot is tud javulni” – emelte ki György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár.

A program 2019 szeptemberében Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében 50 településen indul. Kedvező tapasztalatok esetén 2021-től valamennyi megyében bevezetik.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!