2024. 06. 22. Szombat Paulina napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Belföld

A végösszeg mostantól alacsonyabb lehet

Nem számolhatnak fel az egyetemes szolgáltatók pótdíjat a sárga csekkes befizetések, vagyis a víz-, a fűtés-, a villany- vagy a vonalas telefonszámlák után. Ezt a fogyasztóvédelmi törvény módosításában tiltotta meg a kormány augusztustól. Ez alól csak az internet- és a mobilcégek kivételek.

A postai befizetéseknél augusztustól a fogyasztóvédelmi törvény módosítása után az egyetemes szolgáltatók már nem számolhatnak fel különdíjat, vagyis a végösszeg mostantól kevesebb lehet. Elsődlegesen a villamos energiára, a gáz-, a víz-, illetve távhőszolgáltatásra vonatkozik, valamint a vonalas telefonra. Az internet- és a mobiltelefonos cégeknél viszont nem szűnik meg a sárgacsekkdíj. Ezt továbbra is kivethetik, a mértékét pedig a szolgáltatók maguk dönthetik el. A fogyasztóvédelem emiatt négy éve két hírközlési társaság ellen is pert indított.

– Ezeknél a konkrét ügyeknél, amikor a hatóság közérdekű kereset megindítását tartotta indokoltnak, az alapvető probléma az volt (…), hogy az ilyen jellegű kikötések tisztességtelenek a fogyasztókra nézve, ugyanis tisztességtelenül különböztetik meg az előfizetőket aszerint, hogy csekkes úton történik-e a befizetés vagy pedig mondjuk átutalással – mondta el a Hír TV-nek Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője.

A Magyar Telekomnál most egy csekkes befizetés pótdíja 142 forintba kerül. A Telenor már régóta beépítette díjaiba a költséget. A Vodafone-nál pedig ugyanezt tervezik, addig akciókkal próbálják meggyőzni előfizetőiket, hogy a banki átutalást válasszák. Az energiaszolgáltatók szerint azonban nehéz befolyásolni a fizetési szokásokat.

– A postai csekk, a sárga csekk azért nagyon népszerű, mert lehetővé teszi a fizetés időzítését – fogalmazott a Hír Televíziónak az  Elmű-Émász szóvivője. Nyilvánvalóan nagyon sok olyan ügyfelünk van, akinek nincs bankszámlája, illetve akinek a bankszámláján várhatóan nincs is elég pénz a hónap végén – tette hozzá Boross Norbert.

Jelenleg a lakosság nyolcvan százaléka választja inkább a sárga csekket, a Magyar Posta bevételének ebből származik majdnem az ötöde.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Manfred Weber nem a Fideszt, hanem a magyarokat akarja büntetni + videó

Vezércikk – Manfred Weber nem a Fideszt, hanem a magyarokat akarja büntetni + videó

Orbán Viktor pénteken Berlinben adott interjút a Kossuth Rádiónak. Ebben többek között Manfred Weberről néppárti vezetőről mondott meghatározásokat. Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei – Ferencz Orsolya miniszteri biztos, Kacsoh Dániel a Mandiner főszerkesztő-helyettese és Rákay Philip kreatív producer – kiderül a ma esti adásból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!