2022. 07. 07. Csütörtök Apollónia napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napi aktuális 06:30

Belföld

A végösszeg mostantól alacsonyabb lehet

Nem számolhatnak fel az egyetemes szolgáltatók pótdíjat a sárga csekkes befizetések, vagyis a víz-, a fűtés-, a villany- vagy a vonalas telefonszámlák után. Ezt a fogyasztóvédelmi törvény módosításában tiltotta meg a kormány augusztustól. Ez alól csak az internet- és a mobilcégek kivételek.

A postai befizetéseknél augusztustól a fogyasztóvédelmi törvény módosítása után az egyetemes szolgáltatók már nem számolhatnak fel különdíjat, vagyis a végösszeg mostantól kevesebb lehet. Elsődlegesen a villamos energiára, a gáz-, a víz-, illetve távhőszolgáltatásra vonatkozik, valamint a vonalas telefonra. Az internet- és a mobiltelefonos cégeknél viszont nem szűnik meg a sárgacsekkdíj. Ezt továbbra is kivethetik, a mértékét pedig a szolgáltatók maguk dönthetik el. A fogyasztóvédelem emiatt négy éve két hírközlési társaság ellen is pert indított.

– Ezeknél a konkrét ügyeknél, amikor a hatóság közérdekű kereset megindítását tartotta indokoltnak, az alapvető probléma az volt (…), hogy az ilyen jellegű kikötések tisztességtelenek a fogyasztókra nézve, ugyanis tisztességtelenül különböztetik meg az előfizetőket aszerint, hogy csekkes úton történik-e a befizetés vagy pedig mondjuk átutalással – mondta el a Hír TV-nek Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője.

A Magyar Telekomnál most egy csekkes befizetés pótdíja 142 forintba kerül. A Telenor már régóta beépítette díjaiba a költséget. A Vodafone-nál pedig ugyanezt tervezik, addig akciókkal próbálják meggyőzni előfizetőiket, hogy a banki átutalást válasszák. Az energiaszolgáltatók szerint azonban nehéz befolyásolni a fizetési szokásokat.

– A postai csekk, a sárga csekk azért nagyon népszerű, mert lehetővé teszi a fizetés időzítését – fogalmazott a Hír Televíziónak az  Elmű-Émász szóvivője. Nyilvánvalóan nagyon sok olyan ügyfelünk van, akinek nincs bankszámlája, illetve akinek a bankszámláján várhatóan nincs is elég pénz a hónap végén – tette hozzá Boross Norbert.

Jelenleg a lakosság nyolcvan százaléka választja inkább a sárga csekket, a Magyar Posta bevételének ebből származik majdnem az ötöde.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!