2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

A végén már enni sem adott nagyanyjának

15 évet kapott első fokon emberölésért a nagyanyja gondozását elmulasztó férfi, az idős asszony vegetált, mire kórházba került. A vádlottat az áldozat nevelte fel.

A vádlott egy komfort nélküli házban élt 83 éves nagyanyjával a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kőteleken, a férfit gyermekkora óta a nagyszülők nevelték. Az idős, beteg asszony ellátásáért a vádlott ápolási díjat kapott az önkormányzattól, de a pénzt a nagymama nyugdíjával együtt saját magára és a macskáira költötte.

Tavaly januárban már enni és inni sem adott az áldozatnak, aki a kiszáradástól kómába esett. A vádlott a végsőkig halogatta a mentők kihívását – mondta el az egyik szomszéd. „Amikor elvitte a mentő a nagymamát, én akkor ott voltam, láttam, hogy milyen rossz állapotban volt. Akkor mondtam az Ákosnak, hogy »miért nem vitetted el hamarabb, miért nem szóltál nekem, elvitték volna a nagymamát.« És mit mondott? Nem tudott rá mit. Szerintem nem tudott ő a helyzettel mit kezdeni” – fogalmazott.

A férfit különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés vádjával állították a Szolnoki Törvényszék el. Az ügyész 15 év fegyházat kért rá. „A kifejtettek alapján megállapítható, hogy a vádlott felismerte, hogy mulasztása nagymama halálához vezethet, de közömbös maradt. A minimális odafigyelést sem tette meg nagymamája érdekében. Mindezek alapján a bűnösség formája csak szándékos lehet” – mondta Balázsné Busku Terézia ügyész.

A védelem szerint nem emberölés, hanem segítségnyújtás elmulasztása történt, amely a törvény ugyan szintén bűncselekmény, de legfeljebb öt év szabadságvesztés jár érte. „Egyértelműen el kell vetni álláspontom szerint azt, hogy a sértett halálát kívánta volna, akár csak eshetőlegesen is” – fogalmazott Szabó Vilmos ügyvéd.

A vádlott az utolsó szó jogán sajnálkozott, megbánva tettét. Az első fokú bíróság bűnösnek találta az emberölés vádjában, és 15 évre ítélte. Büntetését azonban nem fegyházban, hanem börtönben kell letöltenie. „Bizton állítható, hogy a sértett halála bekövetkezett volna, csak éppenséggel az nem mindegy, hogy az ahhoz vezető út milyen minőségű, és az hogyan telik. A sértettnek joga volt ahhoz, hogy emberhez méltó módon haljon meg, azonban a vádlott magatartása folytán ettől a jogától őt megfosztották” – mondta Nádor Zoltán tanácsvezető bíró.

A védő enyhítésért fellebbezett, így az ítélet nem jogerős, másodfokon a Szegedi Ítélőtábla jár el az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!