2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

A vásárhelyi győzelem hangulata átragadt az ellenzékre

Hír TV

2018. február 26., hétfő 18:52, frissítve: hétfő 19:35

A független Márki-Zay Péter meglepetésre nagyon simán győzte le fideszes riválisát a hódmezővásárhelyi polgármester-választáson. Híveinek euforikus hangulata országos szinten átragadt az ellenzékre.

Ez volt ugyanis az első jelentősebb választás, ahol a kormánypárti jelölttel szemben egyetlen ember mögé tudott felsorakozni a teljes ellenzék a baloldali pártoktól a Jobbikig.

„Attól félek, hogy az LMP-szavazók hamarosan az LMP-székház előtt fognak tüntetni, hogyha az LMP nem vesz részt egy ilyen együttműködésben”

 – mondta az MSZP–Párbeszéd kormányfő-jelöltje. Karácsony Gergely elsősorban az LMP-től várja, hogy koordináltan induljanak, vagyis hogy bizonyos választókerületekben a két párt lépjen vissza a másik javára. A Jobbikkal hivatalosan nem fognak együttműködni, de üzenete egyértelmű volt: a választók mindenhol a legerősebb jelöltet fogják támogatni.

„Nem fogunk a kardunkba dőlni akkor, hogyha a Jobbik az ország bizonyos pontjain elviszi a Fidesz elől a mandátumot, de úgy gondolom, hogy ezt a döntést nem nekünk kell meghoznunk. Remélem, hogy a választópolgárok mind a 106 választókörzetben a mi jelöltjeinket fogják a legesélyesebb kihívóként kezelni” – fogalmazott Karácsony Gergely.

A választóknak kell tudniuk

Hasonlóan nyilatkozott a baloldallal való választási koordinációról Vona Gábor is: visszalépésekről nem tárgyalnak, a választóknak kell tudniuk, hogy ki az, akinek a legnagyobb esélye van legyőzni a Fideszt.

„Akár Veszprémben, akár Tapolcán az időközi országgyűlési választásokon, akár most Hódmezővásárhelyen több ellenzéki jelölt volt, és az emberek mindig bölcsen tudták, hogy ki a legerősebb.” Hozzátette: úgy véli, hogy az országgyűlési választáson is tudni fogják. „Nem a pártok megegyezése fogja elhozni a kormányváltást, a pártoktól ilyet, úgy gondolom, nem érdemes várni. Az emberek összefogására van szükség, és az embereknek a józan, bölcs döntésére.”

Gyökeres fordulatot vett az LMP politikája is, igaz nem a vásárhelyi választás miatt: a múlt héten úgy döntöttek, hogy választási együttműködést kezdeményeznek az MSZP-vel és a Jobbikkal. Ezt hétfő délután az ökopárt társelnöke, Hadházy Ákos is megerősítette: „Egy hete az elnökség határozatot hozott, hogy megbíz egy delegációt, hogy adott esetben tárgyalhasson az MSZP, illetve a Jobbik képviselőivel a választási együttműködésekről. Ahhoz, hogy erről az LMP döntsön, kongresszusi határozat kell. Egy kongresszusnak az összehívásához nyolc napra van szükség” – fogalmazott.

Nagy dilemma

Márki-Zay Péter győzelme után a DK az LMP-vel is együttműködne, 15-25 helyen tartanák elképzelhetőnek az egymás javára való visszalépést. Gyurcsány Ferenc az utóbbi nyolc év egyik legnagyobb dilemmájának nevezte azt, hogy össze lehet-e fogni a Jobbikkal, ha csak ezen az áron váltható le a Fidesz.

„Sem formális, sem informális módon nem működünk együtt a Jobbikkal, úgy gondolom, hogy most ez a helyes. Hogy ez az álláspont megváltozhat-e a jövőben, azt nem tudom” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

2014-ben a 106-ból mindössze 10 kerületben nyert az ellenzék, azonban csak 20 olyan körzet volt, ahol a Fidesz a szavazatok több mint 50 százalékát megszerezte. Vagyis ha egységes ellenzék állt volna fel, akkor a választókerületek kétharmadában szoros verseny alakulhatott volna ki.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!