2024. 06. 18. Kedd Arnold, Levente napja
Jelenleg a TV-ben:

Tiltott absztraktok

Következik:

Híradó 12:05

Belföld

A válság idején is erősek a bolgár-magyar kapcsolatok

A válság idején is erősek a bolgár-magyar kapcsolatok, hiszen a járvány felértékelte a két ország együttműködését - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter szerdán, miután hivatalában fogadta Bulgária gazdasági és demográfiai politikáért felelős miniszterelnök-helyettesét.

  • A válság idején is erősek a bolgár-magyar kapcsolatok

Szijjártó Péter a kapcsolatok alapjának a Magyarországon élő bolgár közösséget nevezte, az együttműködés legfontosabb területének pedig az energetikát és a migrációt. A tárcavezető közölte, hogy a délről érkező gázvezetéket a maga területén mindkét állam kiépíti 2021 októberére, Magyarország előtt így legalább 4 új beszerzési lehetőség nyílik meg. A gázigényt minél több forrásból kell biztosítani, és ebben Bulgária különösen fontos szerepet tölt be - hangsúlyozta.

A miniszter a migrációt is stratégiai kérdésnek tekinti, mivel az - mint fogalmazott - már nem csupán biztonsági és kulturális kockázat, hanem egészségügyi fenyegetés is. A bolgár hatóságoknak ráadásul a korábbiakhoz képest sokkal gyakrabban kell fellépniük határsértőkkel szemben, ami arra utal, hogy a járvány miatt többen hagyják el a szülőföldjüket - tette hozzá.

Szijjártó Péter kijelentette, hogy a migráció ellen továbbra is mindent meg kell tenni, Brüsszel pedig nem ösztönzheti a bevándorlást. A bolgár-szerb, valamint a bolgár-török határon jövőre is szolgálnak majd magyar rendőrök, az EU külső határinak védelme iránt mindkét ország elkötelezett - közölte.

Marijana Nikolova szerint a két ország viszonyát a barátság és a történelmi hagyományok határozzák meg. A bolgár miniszterelnök-helyettes főképp az idegenforgalmi kapcsolatok bővítését sürgette, hozzátéve, hogy erről a magyar-bolgár gazdasági vegyesbizottság következő ülésén megállapodás születhet. A rendezvényre február végén, vagy március elején kerülhet sor. Bulgária minden évszakban turisztikai célpont, ezért szeretne több vendéget fogadni, és Magyarországot különösen fontos idegenforgalmi partnernek tekinti - tette hozzá. Marijana Nikolova emellett a környezetvédelem, hulladékgazdálkodás, víztisztitás, útépítés, telekommunikáció, és a gyógyszergyártás terén is lát lehetőséget az együttműködés fejlesztésére.

Kérdésre válaszolva Szijjártó Péter közölte, hogy a kormány mindenkinek a lehető leggyorsabban biztosítani akarja a koronavírus elleni oltóanyagot. Az európai projektekből 2021 első és második negyedévének fordulójára lehet elegendő mennyiségű vakcina, de Magyarország más lehetőségeket sem zár ki, és azt fogja felhasználni, amit vagy a belföldi, vagy az uniós hatóságok ajánlani fognak.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

KIM: Tovább erősödik a magyar szakképzési modell

KIM: Tovább erősödik a magyar szakképzési modell

A megújult magyar szakképzési rendszer eredményességét igazolja, hogy Európa-bajnoki ezüstérmesek vagyunk, és a nyolcadik osztály után legtöbben a szakképzést választják - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kedden az MTI-vel.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!