2020. június 4.,
csütörtök, Bulcsú napja

A válás után is barátok maradnak a britek és a kontinens

Hír TV

2018. december 14., péntek 15:27, frissítve: péntek 15:33

Az Európai Unió a brexit után is érdekelt lesz abban, hogy mi történik Nagy-Britanniában a Fidesz európai parlamenti képvselője szerint.

Schöpflin György egy, a brit kilépésről rendezett budapesti konferencián elmondta: bár az EU egy globális véleményformáló tényező, az nem kérdés, hogy továbbra is aktívan figyelik Nagy-Britannia gazdasági és politikai szerepvállalását. Hozzátette: 40 éves uniós tagsága alatt a szigetország és a közösség vitathatatlanul és jelentős mértékben formálta egymás profilját, és a továbbiakban is meghatározók lesznek egymás életében.

Az Európai Unió nem fog eltűnni. Az Európai Unió továbbra is tényező lesz, faktor lesz a brit politikában, és azt gondolom, hogy ez a perspektíva valahogy hiányzik a britek vitáiból. Az Egyesült Királyságnak ezzel számolnia kell, jelen lesz továbbra is, közvetve vagy közvetlenül szerepet fog játszani a brit politikában. Függetlenül attól, hogy lesz-e megállapodás vagy sem, a 27 ország nyilvánvalóan jelentős kulturális és gazdasági tényező – mondta a konferencián a Fidesz európai parlamenti képviselője.