2024. 02. 29. Csütörtök Elemér napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 23:00

Belföld

A vád: csődbüntett

Perbeszédekkel folytatódott a Szeviép ügy tárgyalása a Szegedi Járásbíróságon. A három éve zajló eljárásban több milliárd forint értékű csődbűntett a vád.

  • A vád: csődbüntett

Az ismert szegedi építési vállalkozók ügyvédjei szerint nem történt bűncselekmény, a csőd a ki nem fizetett munkák és a gazdasági válság miatt következett be 2009-ben. Az ügyész szerint viszont a vádlottak hozzájárultak a csődhelyzet kialakulásához azzal, hogy 1,5 milliárd forint értékben adtak kölcsönöket a cégcsoport kapcsolt vállalatainak és magánszemélyeknek. Tették mindezt úgy, hogy tudták: nincs garancia a kölcsönök visszafizetésére.

Az ügyész vádbeszédében legalább 5 éves börtönbüntetést kért a három szegedi nagyvállalkozóra. A vád képviselője szerint a Szeviép mintegy 500 hitelezőnek nem tudott kifizetni 6,5 milliárd forintot. A másodrendű vádlott ügyvédje azt mondta: születtek rossz döntések a Szeviép vezetésében, de szándékos csődbűntettről nem lehet beszélni.

Azt gondolom, hogy nincsen bűncselekmény. Az ő magatartásuk, amely egyébként a Szeviépnek az életben tartására törekedett, nincsen bizonyítva, hogy ennek az ellenkezője történt volna, és ők szándékosan előidézték volna a Szeviépnek a fizetésképtelenségét– védte ügyfeleit Békés Ádám ügyvéd. 

Az ügyész válaszában fenntartotta a vádlottak bűnösségét. Kifejtette: a Szeviép bíróság előtt álló egykori vezetői ésszerűtlenül adtak kölcsön úgy, hogy nem volt garancia a kölcsön megtérülésére, megkárosítva ezzel a hitelezőket.

A kölcsönügyletek gazdasági ésszerűségének megítélése az független attól, hogy az most a fizetésképtelenséggel fenyegető helyzet idejére vagy az előttre vagy éppen a fizetésképtelenség időpontjára vagy azt követő időszakra esik, esetleg a fizetésképtelenséget előidézte-e. Ezek mind ugye a bűncselekmény minősítése szempontjából bírnak jelentőséggel– ismertette Laczi Beáta ügyész a vádat. 

A Szeviép csődje miatt 400 alvállalkozót ért közel 10 milliárdos kár. A tavaly kezdődött kártalanítási programban mintegy 2 milliárd forintot fizetett ki a magyar állam. Az elsőfokú eljárásban várhatóan november 20-án hirdethet ítéletet a bíróság. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!