2019. április 25.,
csütörtök, Márk napja

A vád: csődbüntett

Hír TV

2018. november 9., péntek 11:01, frissítve: péntek 14:40

Perbeszédekkel folytatódott a Szeviép ügy tárgyalása a Szegedi Járásbíróságon. A három éve zajló eljárásban több milliárd forint értékű csődbűntett a vád.

Az ismert szegedi építési vállalkozók ügyvédjei szerint nem történt bűncselekmény, a csőd a ki nem fizetett munkák és a gazdasági válság miatt következett be 2009-ben. Az ügyész szerint viszont a vádlottak hozzájárultak a csődhelyzet kialakulásához azzal, hogy 1,5 milliárd forint értékben adtak kölcsönöket a cégcsoport kapcsolt vállalatainak és magánszemélyeknek. Tették mindezt úgy, hogy tudták: nincs garancia a kölcsönök visszafizetésére.

Az ügyész vádbeszédében legalább 5 éves börtönbüntetést kért a három szegedi nagyvállalkozóra. A vád képviselője szerint a Szeviép mintegy 500 hitelezőnek nem tudott kifizetni 6,5 milliárd forintot. A másodrendű vádlott ügyvédje azt mondta: születtek rossz döntések a Szeviép vezetésében, de szándékos csődbűntettről nem lehet beszélni.

Azt gondolom, hogy nincsen bűncselekmény. Az ő magatartásuk, amely egyébként a Szeviépnek az életben tartására törekedett, nincsen bizonyítva, hogy ennek az ellenkezője történt volna, és ők szándékosan előidézték volna a Szeviépnek a fizetésképtelenségét– védte ügyfeleit Békés Ádám ügyvéd. 

Az ügyész válaszában fenntartotta a vádlottak bűnösségét. Kifejtette: a Szeviép bíróság előtt álló egykori vezetői ésszerűtlenül adtak kölcsön úgy, hogy nem volt garancia a kölcsön megtérülésére, megkárosítva ezzel a hitelezőket.

A kölcsönügyletek gazdasági ésszerűségének megítélése az független attól, hogy az most a fizetésképtelenséggel fenyegető helyzet idejére vagy az előttre vagy éppen a fizetésképtelenség időpontjára vagy azt követő időszakra esik, esetleg a fizetésképtelenséget előidézte-e. Ezek mind ugye a bűncselekmény minősítése szempontjából bírnak jelentőséggel– ismertette Laczi Beáta ügyész a vádat. 

A Szeviép csődje miatt 400 alvállalkozót ért közel 10 milliárdos kár. A tavaly kezdődött kártalanítási programban mintegy 2 milliárd forintot fizetett ki a magyar állam. Az elsőfokú eljárásban várhatóan november 20-án hirdethet ítéletet a bíróság.