2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Belföld

A túlzott antibiotikum-használat a legfőbb probléma

A helytelen és túlzott antibiotikum-használat egyre erősíti az ellenálló baktériumokat, az ÁNTSZ szerint Európában és Magyarországon is az antibiotikum-rezisztencia jelenti a legnagyobb betegbiztonsági kockázatot. A hivatal arra hívta fel a figyelmet, hogy a helytelen gyógyszerhasználatért a betegek és a gyógyítók is felelősek.

A meghűlést a tea enyhíti, az influenza ellen az oltás használ. A pirula egyikre sem jó. „Tudni kell azt, amit sokszor elmondunk Önöknek is, hogy vannak vírusok, amelyek okozzák azokat az általános megfázásokat, felső légúti tüneteket, vagy esetleg az influenzákat is ide vehetnénk, amelyek antibiotikummal nem gyógyíthatók. Ezért ezekre antibiotikumot szedni teljesen fölösleges” – Paller Judit országos tiszti főorvos.

A feleslegesen beszedett antibiotikum azokat a baktériumokat erősíti tovább, amelyek ellen a gyógyszer amúgy sem segít, mert ellenállóvá váltak az orvossággal szemben. A népegészségügyi szolgálat arra figyelmeztet, hogy egyes újonnan megjelent, súlyos fertőzést vagy halált okozó baktériumoktól a legerősebb antibiotikumok sem védenek. Ezeknél az új fertőzéseknél a halálozási arány 50 százalékos is lehet. A kórházi eseteket 2006 óta Magyarország is jelenti az európai járványügyi szerveknek.

– Azt tapasztaltuk, hogy az elmúlt időszakban, mondjuk például az elmúlt évben, mintegy 2800 esetben lehetett kimutatni ilyen fertőzéseket, és ezek közül mintegy 3 százalékuk ennek a fertőzésnek a következtében halt meg. Tehát ez 80-90 személy – mondta a Hír TV-nek Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója.

Megfelelő ideig szedjék!

A betegek maguk is felelősek a túlzott antibiotikum-fogyasztásért, sokszor ők kérik, hogy írja fel nekik az orvos. Gyakran azonban idő előtt abbahagyják a gyógyszer szedését, a maradékkal pedig egy későbbi megbetegedésnél magukat kezdik el gyógyítani.

– Bizonyos tünetek alapján az orvos pontosan el tudja különíteni, hogy a betegnek mikor van vírusos, illetve mikor van bakteriális fertőzése. Amennyiben bakteriális fertőzésre van gyanú, akkor választhatunk egy széles palettáról és a legcélszerűbbnek tartott antibiotikumot felírjuk. A kérés az az lenne, hogy amennyiben az orvos által felírásra került az antibiotikum, akkor azt a betegek megfelelő ideig szedjék – hangsúlyozza Herendi Mónika háziorvos.

A gyógyszerkutatás lemaradt, aminek az lehet a következménye, hogy a jövőben a legáltalánosabb fertőző megbetegedésekre sem lesz gyógyszer – mondják az ÁNTSZ-nél.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!