2024. 09. 15. Vasárnap Enikő, Melitta napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Szent Péter esernyője 13:00

Belföld

A szülők elsöprő többsége üdvözli a mobiltelefonok és okoseszközök iskolai korlátozását + videó

Életbe lépett a kormányrendelet, amely szerint az általános és középiskolások kötelesek leadni az internetezésre alkalmas eszközöket. A szülők támogatják az intézkedést, a diákok egy része kijátszaná a rendszert.

  • A szülők elsöprő többsége üdvözli a mobiltelefonok és okoseszközök iskolai korlátozását + videó

"Ezt egy egészen jó ötletnek tartom!" - ezt mondta az az édesapa a Magyar Nemzetnek a mobiltelefonok és okoseszközök iskolai korlátozásáról, aki reggel vitte gyerekét iskolába a IX. kerületben. A kormány már augusztusban megjelentette a rendeletet, gyakorlatban azonban hétfőn lépett életbe. Ez alapján az internethozzáférésre alkalmas eszközöket, mint például okostelefont, vagy okosórát ezentúl nem tarthatnak maguknál iskolaidőben az általános- és középiskolás diákok. Azokat le kell adni tanítás előtt, majd iskolaidő után újra felvehetik a tanulók. A Magyar Nemzet sorra kérdezte meg a gyermeküket iskolába elkísérő szülőket a rendelkezésről, a válaszaik alapján pedig nagy siker az új szabályozás. Volt ugyan, aki szerint ezt akkor tehetné meg a kormány, ha ugyanezt a minisztériumban is elrendelnék, hiszen akkor ott is zavarhatja a munkavégzést. Néhányan pedig azt mondták, hogy támogatják ugyan, de valamivel megengedőbb szabályozás szerint. A legtöbben viszont üdvözlik a rendelkezést.

"Teljesen egyetértek vele, iskolában nincs szükség arra, hogy videót nézegessenek, üzeneteket küldjenek a gyerekek." - fejtette ki egy édesanya. "Teljes mértékben egyetértek, én is pedagógus vagyok. - válaszolta egy másik nő. Meglepő módon a diákok egy része is helyesli a döntést, azonban többen arról számoltak be, hogy társaik kijátszanák a rendszert, mert a szabadság korlátozásának élik meg a szabályozást. Már kész tervek is vannak. Sokan úgy próbálkoznak, hogy több mobiltelefont visznek be és egy régit adnak le.

A Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont saját szabályozásában már egy évvel megelőzte a rendeletet, ott már tavaly is le kellett adni az eszközöket, minden osztályban zárható asztalfiókban őrzik azokat. Vándor Ildikó főigazgató a Magyar Nemzetnek azt mondta, voltak, akik nem tartották be a házirendet, viszont még a diákok egy része is azt mondta, hogy jó a szabályozás, mivel egymással tudnak foglalkozni az óra közi szünetekben. Az intézkedést az intézményvezető azzal indokolta, hogy "Elszabadult hajóágyúként működik a mobiltelefonozás. Gyakorlatilag állandóan a telefonokat nyomkodták a diákok".

Emlékeztetett, hogy már egymás mellett ülve is inkább üzeneteket küldtek egymásnak. A szakértők is úgy tartják, hogy a gyerekek mentális egészségére is ártalmas az okoseszközök vég nélküli használata - tette hozzá Vándor Ildikó. Hazánkon kívül egyébként már Hollandiában is betiltották az iskolai telefonhasználatot, Belgiumban ugyanezt tervezik, és fontolóra veszik Franciaországban és Írországban is.

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Magyar Nemzet

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Bayer Zsolt: Újra elindul a blogom

Bayer Zsolt: Újra elindul a blogom

Gyors reagálású, mozgékony haderő a blog, mely segít levezetni a hirtelen felháborodást mind a blogolóban, mind az olvasóban - írta Bayer Zsolt a Magyar Nemzeten megjelent írásában.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!