2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Belföld

A szocialisták elnöksége felajánlotta lemondását

Felajánlotta lemondását az MSZP elnöksége, miután a szocialisták Gyurcsány Ferencékkel kerültek egy súlycsoportba. Az MSZP utoljára a rendszerváltáskor szerepelt ilyen gyengén.

Veres János parlamenti szék nélkül maradt. A volt pénzügyminiszter a negyedik volt a szocialisták EP-listáján, amelyről csak az első két helyezett, Szanyi Tibor és Ujhelyi István jutott uniós mandátumhoz. A kudarc ismeretében az MSZP elnöksége felajánlotta lemondását a választmánynak, amely a hétvégén értékeli az országgyűlési és az európai parlamenti választási vereség okait.

Sorra érkeztek a szocialisták vezető politikusai a párt Jókai utcai székházába, hogy együtt várják az európai parlamenti választás eredményeit. A párt szimpatizánsait az épület Horn Gyula-termébe várták ünnepelni. Ott azonban alig lézengett valaki. Az MSZP listavezetője kora este még nem bocsátkozott jóslatokba: „Előbb merném megtippelni a lottószámokat, mint hogy egy ilyen alacsony részvételből mi következik” – fogalmazott Szanyi Tibor.

Gurmai Zita pedig, aki a lista ötödik helyén szerepelt, meg sem várta a 23 órás hivatalos eredményt, egy órával korábban már el is hagyta az épületet. Szanyi Tibor végül nem sokkal este nyolc óra előtt már azt mondta, abban bízik, hogy a szélsőjobb előretörését sikerül megakadályozniuk. „Nagyon remélem, hogy talán annyival előre tudunk jutni, hogy a szélsőjobb Magyarországon is ugyanúgy szerepel, mint ahogyan várhatóan más országokban, tehát az az előretörés, amit előre jeleztek a kutatóintézetek, remélhetőleg, ez az én személyes reményem is, nem fog bekövetkezni” – mondta a listavezető.

A szocialistákat végül megelőzte a Jobbik. Az MSZP 11 százaléknál is kevesebb szavazata azt jelenti, hogy csak Szanyi Tibor és Ujhelyi István jutott uniós mandátumhoz. Budapesten az összesítésben negyedikek lettek, a DK és az Együtt–PM is megelőzte a szocialista pártot. Csak két kerületben, a XIII.-ban és a XIX.-ben tudott nyerni az MSZP. A szocialisták a vidéki városok többségében is elbukták korábbi második helyüket. Győrben, Debrecenben és Pécsett is erősebbnek bizonyult a Gyurcsány-párt, ráadásul Fejér és Pest megyében is a DK szerepelt jobban, Komárom-Esztergomban pedig gyakorlatilag ugyanannyi szavazatot kaptak.

Felajánlották a lemondást

„Ebből természetesen konzekvenciákat is le kell vonni.” A választás végeredményét szomorúan vette tudomásul az MSZP elnöke, Mesterházy Attila elismerte, hogy az eredmények újabb stratégia meghatározására kötelezik a pártot. „Egy biztos, ma az MSZP országos elnöksége, ahogy az imént is mondtam, testületileg felajánlja lemondását az MSZP országos választmányának” – közölte Mesterházy Attila.

A szocialista párt május 31-ére hívta össze választmányi ülését. Akkor döntenek a tisztújításról is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!