2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Belföld

A szocialista rendszer bűnben fogant

Áder János köztársasági elnök bemutatta Nagy Ferenc volt miniszterelnökünk 1947. június 1-jén kikényszerített lemondó nyilatkozatát. A dokumentumra a Köztársasági Elnöki Hivatal irattárának rendezésekor bukkantak rá.

A levélből kiderül, hogy a Rákosi Mátyás és a kommunista párt olyan hataloméhes volt, hogy még Nagy Ferenc lemondását sem tudták megvárni. A Dinnyés Lajos vezette kormányt ugyanis 1 nappal a volt miniszterelnök lemondatása előtt beiktatták.

„Számomra két tanulsága van ennek az egész történetnek – fogalmazott Áder János. – Az egyik, hogy a szocialista rendszer, a szocializmus rendszere bűnben fogant. Bűnben fogant kettős értelemben is, közjogi és erkölcsi értelemben is. Közjogi értelemben, hiszen zsarolással, kényszerrel, politikai zsarolással vették rá Nagy Ferencet arra, hogy lemondjon, de közjogi értelemben is bűnben fogant, hiszen még a saját alkotmányos szabályaikra sem figyeltek” – tette hozzá a köztársasági elnök.

Nagy Ferenc kikényszerített lemondó nyilatkozata
Nagy Ferenc kikényszerített lemondó nyilatkozata
Fotó: Beliczay László / MTI


A kommunizmus áldozatainak hivatalos emléknapja hétfőn lesz, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és a Terror Háza Múzeum több közös programot is szervez: reggel mécsesgyújtásra várnak mindenkit az Andrássy úton, az áldozatok falához. Az emléknapon ingyenes lesz a belépés a múzeumba.

Az Országgyűlés 2000. júniusában határozott arról, hogy február 25-e lesz a kommunizmus áldozatainak emléknapja. 1947-ben ugyanis ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba a Független Kisgazdapárt főtitkárát, Kovács Bélát.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!