2020. december 1.,
kedd, Elza napja

A szír kormány csapatokat telepít Észak-Szíriába

2019. október 14., hétfő 12:53

A szíriai kormány hadserege megkezdte csapatainak telepítését az ország északkeleti részébe. A kurd vezetés erről vasárnap állapodott meg Damaszkusszal, hogy közösen visszaszorítsák a török offenzívát. Ankara azután indított támadást az általa terroristáknak tartott kurdok ellen, hogy Washington kivonta csapatait a térségből.

Tömegek gyűltek össze az északkelet-szíriai Haszeke városában, hogy ünnepeljék a szír hadsereg bejelentését. A kurd vezetés és Damaszkusz megállapodása értelmében a török határ mentén szír csapatokat telepítenek, hogy azok segítsenek a Szíriai Demokratikus Erőknek megállítani a török offenzívát. A kurd adminisztráció közleménye szerint a török erők számos bűncselekményt követtek el a polgári lakossággal szemben.

„A szír hadsereg megkezdte csapatai telepítését az észak-szíriai hadszíntérre, hogy a szír területeken visszaszorítsa a török agressziót”

– közölte a szír állami televízió riportere.

Ankara október 9-én jelentette be, hogy „Béke Forrása” fedőnéven hadműveletet indítottak Északkelet-Szíriába az Ankara által terroristáknak minősített kurd milíciák ellen. Ennek elsődleges célja egy biztonsági övezet létrehozása, ami szavatolja a Törökországban lévő szíriai menekültek hazatérését. A török támadás azután kezdődhetett meg, hogy az amerikai elnök kivonta hadseregét a térségből, ami az Iszlám Állam elleni harc során végig a Szíriai Demokratikus Erők nevű kurd milíciát támogatta.

Az offenzíva megindítása óta több tucat ember vesztette életét mindkét oldalon. A fejlemények nemzetközi felháborodást idéztek elő, hiszen a Szíriai Demokratikus Erők mindeddig a nyugati országok fő szövetségesének számítottak a régióban. A francia elnök telefonon szólította fel a török és amerikai államfőket, hogy azonnal állítsák le a török támadást.

„Ez az offenzíva egyrészt humanitárius válságot válthat ki, aminek első jeleit már most láthatjuk. Másrészt segíthet az Iszlám Állam terrorszervezetnek újjáéledni a régióban. Mindennek tükrében továbbra is koordináltan fogunk fellépni, ahogy tettük ezt akkor, amikor Törökországot értesítettük, hogy leállítjuk a fegyverexportot. Ugyanilyen fegyelmezetten fogunk további lépéseket tenni az elkövetkező pár napban”

– mondta a francia elnök a német kancellárral való találkozója után. Emmanuel Macron közölte, Franciaország és Németország közös intézkedést fog kidolgozni az offenzíva leállítása érdekében.

HírTV