2024. 04. 12. Péntek Gyula napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Belföld

A szegedieket sarcolja a szocialista városvezetés

Több mint 10 százalékkal drágul a közösségi közlekedés Szegeden a kismamák, nyugdíjasok és tanulók számára. A szocialista városvezetés az önkormányzati forráselvonásokkal magyarázza a díjak emelését, a jobboldali képviselők szerint azonban csak a rendkívül drágán fenntartható új tömegközlekedési rendszer miatt van szükség a szegediek újabb megsarcolására.

A Szemán családban három iskoláskorú gyermeknek kell minden hónapban tanulóbérletet venni, és a szülők az óvodába is tömegközlekedéssel viszik a kisebbeket. „Kilencen vagyunk egy családban, egy kisgyermekes bérletet használunk, három diák- és egy általános bérletet, ami éves kiadásban nekünk 27-30 ezer forintot jelent, ami nagyon sok kiadás még pluszban” – mondta Szemánné Szakács Olga.

Nagy Sándor baloldali alpolgármester szerint a kormány forrásmegvonásai miatt kell emelni a bérletárakat. „Ott van, meg lehet nézni, hogy mennyivel csökkent az állami normatíva közösségi közlekedés esetén. Kétszázmillió forintunkba fáj egy évben.”

Az alpolgármester szerint még a 11 százalékos emelés sem elég a hiány pótlására. „A felnőttbérleteknél egy csekély mértékű emelés van, ott gyakorlatilag az elmúlt évek inflációját pótolja be a város. A tanuló-, nyugdíjasbérleteknél pedig ezt a bizonyos finanszírozási hiányt is próbálja csökkenteni, azonban még így is több pénzt kell a városnak hozzátennie egy tanuló-, nyugdíjasbérlet árához, mint amennyit a központi költségvetés finanszíroz” – tette hozzá Nagy Sándor.


A KDNP-frakció szerint teljesen elfogadhatatlan a baloldali városvezetés megszorító politikája, ahelyett, hogy munkahelyteremtő beruházásokat hoznának Szegedre, így növelve az iparűzési adó összegét, inkább megsarcolják a szegedieket. „A korábbi időszakban rengeteg uniós forrásból olyan fejlesztéseket valósított meg a városvezetés, amelyek nem minden esetben voltak indokoltak. Akkor is felhívtuk rá a figyelmet, hogy ezeket majd valamilyen forrásból finanszírozni kell. Tehát, mondjuk, egy buszvonal működtetéséhez képest egy villamosvonal működtetése majdnem a duplájába kerül, miközben a modern, gázüzemű buszok esetében a környezetterhelés nem jelent akkora pluszproblémát. Ez akkor nem számított, drágán felépült – igaz, nagyrészt nem szegedi, hanem uniós pénzből – egy új tömegközlekedési rendszer, és most ennek a működtetésére nem maradt forrás, a város pedig elvárja, hogy mindent a szegediek fizessenek meg” – mondta Haág Zoltán, a szegedi KDNP frakcióvezetője.

A szocialista többségű közgyűlés a Fidesz és KDNP képviselőinek tiltakozása ellenére megszavazta a gyermekétkeztetési díjak, az önkormányzati tulajdonban lévő lakások bérleti díjának emelését is. Emellett kiterjesztették a legdrágább parkolási zóna területét.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!