2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Az olasz futball magyar mesterei

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

A statisztikák szerint már minden ötödik nőt ért kapcsolaton belüli bántalmazás + videó

Fizikai és lelki bántalmazásról beszélt múlt hét szerdán a volt igazságügyi miniszter a Frizbi TV műsorában. A Fiatal Családosok Klubjának elnöke szerint Magyarországon már minden ötödik nőt ért kapcsolaton belüli bántalmazás, a lelki abúzus ráadásul mélyebb nyomokat is hagyhat, mint a fizikai.

  • A statisztikák szerint már minden ötödik nőt ért kapcsolaton belüli bántalmazás + videó

Családon belüli bántalmazásról beszélt a volt igazságügyi miniszter múlt hét szerdán a Frizbi TV műsorában. Varga Judit az interjúban folyamatos veszekedésekről számolt be, és arról, hogy volt férje ezekkel is zsarolta. De elmondása szerint olyan is előfordult, hogy Magyar Péter börtönnel és a gyerekei intézetbe zárásával fenyegetőzött.

A statisztikák szerint hazánkban már minden ötödik nőt ért kapcsolaton belüli bántalmazás - erre hívta fel a figyelmet a Fiatal Családosok Klubjának elnöke. Király Nóra szerint ráadásul a lelki bántalmazás sokkal mélyebb nyomokat hagyhat, mint a fizikai.

"Sok esetben a bántalmazottak magukba fojtják hogyha ilyen eset történik velük, és bántalmazó kapcsolatban élnek, hiszen úgy gondolják, hogy ez rájuk is rossz fényt vet, szégyellik, félnek, ha ez kiderül, akkor még nagyobb bántást kapnak, úgyhogy a lelki bántalmazás az azt gondolom, hogy sok esetben sokkal szörnyűbb, és sokkal mélyebb sebeket ejt, mint a fizikai bántalmazás." - fogalmazott a FICSAK elnöke, Király Nóra.

Ha valaki egy bántalmazó kapcsolatban él, egy idő után már nem bízik másokban, ezért nehezebben is kér segítséget - erről már a pszichológus beszélt.

"A bántalmazásnak az a lényege, hogy kontroll alatt tart a másik, próbálja az én határaimat átlépni, és folyamatosan elhiteti velem azt, hogy én nem vagyok képes sok mindenre, éppen ettől én egy idő után el is fogom hinni magamról azt, hogy nem biztos, hogy ki tudok ebből lépni, úgyhogy borzasztó nehéz ez a helyzet." - mondta Gyarmati Rita, pszichológus.

A büntető törvénykönyv is ismeri a verbális bántalmazást, és az ilyen jellegű bűncselekmények akár több éves szabadságvesztéssel is járhatnak.

"Elég, ha olyan rendszeres erőszakos fellépést tanúsít az egyik fél a másikkal szemben, itt a rendszerességnek amúgy van jelentősége, az alkalomszerű elkövetés az nem tartozik ebbe a tényállásba, de olyan rendszeres erőszakos magatartás ami tényleg megalázó, az emberi méltóságot sértő, az már ebbe a bűncselekmény tényállásába tartozik." - nyilatkozta Lőrincz Márton, büntető ügyvéd.

Lőrincz Márton hozzátette, fontos, hogy a bántalmazottak merjenek kiállni magukért, mert ilyen esetben csak a sértett tudja megindítani a büntetőeljárást, más nem léphet a nevükben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!