2020. szeptember 20.,
vasárnap, Friderika napja

A Soros-szervezet kihasználta a csörögi romákat

2020. február 28., péntek 17:18

Több civil szervezet, köztük a Magyar Máltai Szeretetszolgálat bevonásával indul szociális mintaprogram a Pest megyei Csörögön. A település önkormányzata szorosan együttműködik a helyi cigány önkormányzattal is. Közben az is kiderült, hogy a Soros Györgyhöz köthető Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány 2008-ban nem tájékoztatta az érintetteket arról, pontosan miért is akar perközösséget alakítani velük.

 

A sződi Hunyadi János Általános Iskolába az 1980-as évek eleje óta járnak csörögi diákok is. Csörög 2002-ben vált le Sződről, ami miatt nehezebb lett a településen lakó roma gyermekek beiskolázása. Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány 2008-ban keresett meg néhányat azok közül, akik egykor cigány többségű osztályba jártak, hogy oktatási szegregációra hivatkozva indítsanak pert. Az eljárás tavaly karácsonykor peren kívüli kártérítéssel zárult. Most azonban kiderült, hogy az alapítvány nem mindenkinek, csak az általa kiválasztottaknak ajánlott segítséget, és őket sem tájékoztatta arról, pontosan mire készül.

Csörögöt októbertől új polgármester és képviselő-testület irányítja. A falu vezetése azóta szorosan együttműködik a helyi cigány önkormányzattal, és civil szervezetek bevonásával szociális mintaprogramot indítanak a községben.

A csörögi önkormányzat átalakította a falu közmunka programját is, és egy öt hektáros területen ipari övezetet fejleszt. Az intézkedésektől munkahelyeket és jelentős fejlődést várnak.

KAPCSOLÓDÓ: 

Vita a csörögi cigányok kártérítéséről

HírTV