2024. 02. 28. Szerda Ákos, Bátor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Vezércikk 04:20

Belföld

A robotsebészet magyarországi sikertörténete: túl az 1000-ik műtéten az Országos Onkológiai Intézetben

2024. február első hetében az Országos Onkológiai Intézet elérte az 1000-et meghaladó robot-asszisztált műtétszámot. Ez a mérföldkő nem csupán az Intézet, de az egész magyar onkológia számára jelentős előrelépést jelent, kiemelten a daganatsebészeti szakmák területén.

  • A robotsebészet magyarországi sikertörténete: túl az 1000-ik műtéten az Országos Onkológiai Intézetben

A robot-asszisztált beavatkozások az urológiai, nőgyógyászati, hasi sebészeti és mellkassebészeti területeken történtek. A robotsebészet számos előnnyel jár a hagyományos, nyílt és laparoszkópos sebészeti technikákhoz képest. A robotkarok precízebb mozgást tesznek lehetővé, ami minimalizálja a műtéti hibák esélyét. A robotsebészeti beavatkozások kisebb bemetszéseket igényelnek, ami kevesebb traumával jár a betegek számára. A kisebb bemetszések és a precízebb beavatkozások miatt a betegek gyorsabban gyógyulnak. A robotsebészeti beavatkozások kevesebb fájdalommal és szövődménnyel járnak. A gyorsabb gyógyulásnak köszönhetően a betegek rövidebb időt töltenek a kórházban.

Az Országos Onkológiai Intézet (OOI) kiemelt célja, hogy a daganatok elleni küzdelemben a legmodernebb technológiákat és tudományos eredményeket alkalmazva a lehető legmagasabb színvonalú ellátást nyújtsa a betegek számára. Ennek érdekében az intézet folyamatosan fejleszti infrastruktúráját, eszközparkját és szakmai tudását. Európai uniós támogatásnak köszönhetően 2021-ben hazánkban először két daVinci X sebészeti robotot állítottak üzembe az Országos Onkológiai Intézetben és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban.

2023 szeptemberében az Országos Onkológiai Intézet újabb daVinci Xi robottal bővítette eszközparkját.

A robot-asszisztált konzolsebészek közül az urológia szakterületén Prof. Dr. Tenke Péter központvezető főorvos elsőként, majd a nőgyógyászat területén Dr. Novák Zoltán főorvos már proktori (oktatói) képesítést szereztek, melynek köszönhetően a további magyar robotsebészek képzése is biztosított az Onkológiai Intézetben. Az OOI robotsebészetre vonatkozó stratégiai tervei között szerepel többek között a fej-nyaki daganatsebészet fejlesztése továbbá valamennyi sebészeti szakma esetében a robotsebészeti képzés biztosítása Magyarországon. Az Országos Onkológiai Intézet és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház együttműködésével az országos és regionális robotsebészeti képzési központ kialakításának mind a személyi, mind az infratstruktúrális feltételei adottak.

A robotsebészet bevezetése Magyarországon nem csupán a betegek és a magyar orvosok, de az egész társadalom számára is sikert jelent. Ez a sebészeti módszer világszerte elterjedt és egyre népszerűbb, és Magyarország is büszkén csatlakozott a robotsebészetet alkalmazó országok sorához, melynek köszönhetően a robotsebészet bevezetése egy újabb lépés a modern és innovatív egészségügyi ellátás felé.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Így románosítják el ma Nagyváradot

Így románosítják el ma Nagyváradot

Balázs D. Attila író, újságíró Szent László városának elrománosításáról írt mérföldkőnek számító cikket az Országépítő című folyóirat internetes oldalán. A szerző szerint mára nem csak Marosvásárhely, vagy Kolozsvár, de Nagyvárad is „műveleti területnek” számít Erdélyben.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!