2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

A moszkvai fogoly - Bethlen István

Következik:

Vezércikk 04:00

Belföld

A robotsebészet magyarországi sikertörténete: túl az 1000-ik műtéten az Országos Onkológiai Intézetben

2024. február első hetében az Országos Onkológiai Intézet elérte az 1000-et meghaladó robot-asszisztált műtétszámot. Ez a mérföldkő nem csupán az Intézet, de az egész magyar onkológia számára jelentős előrelépést jelent, kiemelten a daganatsebészeti szakmák területén.

  • A robotsebészet magyarországi sikertörténete: túl az 1000-ik műtéten az Országos Onkológiai Intézetben

A robot-asszisztált beavatkozások az urológiai, nőgyógyászati, hasi sebészeti és mellkassebészeti területeken történtek. A robotsebészet számos előnnyel jár a hagyományos, nyílt és laparoszkópos sebészeti technikákhoz képest. A robotkarok precízebb mozgást tesznek lehetővé, ami minimalizálja a műtéti hibák esélyét. A robotsebészeti beavatkozások kisebb bemetszéseket igényelnek, ami kevesebb traumával jár a betegek számára. A kisebb bemetszések és a precízebb beavatkozások miatt a betegek gyorsabban gyógyulnak. A robotsebészeti beavatkozások kevesebb fájdalommal és szövődménnyel járnak. A gyorsabb gyógyulásnak köszönhetően a betegek rövidebb időt töltenek a kórházban.

Az Országos Onkológiai Intézet (OOI) kiemelt célja, hogy a daganatok elleni küzdelemben a legmodernebb technológiákat és tudományos eredményeket alkalmazva a lehető legmagasabb színvonalú ellátást nyújtsa a betegek számára. Ennek érdekében az intézet folyamatosan fejleszti infrastruktúráját, eszközparkját és szakmai tudását. Európai uniós támogatásnak köszönhetően 2021-ben hazánkban először két daVinci X sebészeti robotot állítottak üzembe az Országos Onkológiai Intézetben és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban.

2023 szeptemberében az Országos Onkológiai Intézet újabb daVinci Xi robottal bővítette eszközparkját.

A robot-asszisztált konzolsebészek közül az urológia szakterületén Prof. Dr. Tenke Péter központvezető főorvos elsőként, majd a nőgyógyászat területén Dr. Novák Zoltán főorvos már proktori (oktatói) képesítést szereztek, melynek köszönhetően a további magyar robotsebészek képzése is biztosított az Onkológiai Intézetben. Az OOI robotsebészetre vonatkozó stratégiai tervei között szerepel többek között a fej-nyaki daganatsebészet fejlesztése továbbá valamennyi sebészeti szakma esetében a robotsebészeti képzés biztosítása Magyarországon. Az Országos Onkológiai Intézet és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház együttműködésével az országos és regionális robotsebészeti képzési központ kialakításának mind a személyi, mind az infratstruktúrális feltételei adottak.

A robotsebészet bevezetése Magyarországon nem csupán a betegek és a magyar orvosok, de az egész társadalom számára is sikert jelent. Ez a sebészeti módszer világszerte elterjedt és egyre népszerűbb, és Magyarország is büszkén csatlakozott a robotsebészetet alkalmazó országok sorához, melynek köszönhetően a robotsebészet bevezetése egy újabb lépés a modern és innovatív egészségügyi ellátás felé.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Orbán Viktor: ébredj, Európa! + videó

Orbán Viktor: ébredj, Európa! + videó

,,Fontos, hogy az európai emberek minden országban, így Magyarországon is világosan és egyértelműen nemet mondjanak a háborúra" - mondta Orbán Viktor országjárásának kecskeméti állomásán.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!