2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Törvénnyel garantálhatják a rezsicsökkentést

A parlament ma tárgyalja a rezsicsökkentés folytatásáról szóló törvényjavaslatot. Rogán Antal szerint a javaslat elfogadása biztosítani fogja a díjcsökkentések megvalósulását.

Ha a tervezetet elfogadják, a már elrendelt 10 százalékos gáz-, villany- és távhőár-csökkentés után július 1-jével ugyanekkora mértékben kell mérsékelni a lakossági víz-, csatorna- és szemétszállítási díjakat is. A jogszabályt benyújtó Németh Szilárd expozéjában arról beszélt, hogy a törvény a múlt héten elfogadott szabályokkal együtt a rezsicsökkentés megvédését szolgálja.

„Fontos törvényben rögzíteni a 10 százalékos lakossági gáz-, villany- és távhőár csökkentésének tényét, hogy a rezsicsökkentés a jogszabály által meghatározott mértékben, minden lakossági fogyasztó esetén a számla végösszegében is érvényre jusson. Indokolt volt egyértelművé tenni és törvényi szinten szabályozni, hogy a 10 százalékos célértéket azonos energiafelhasználás esetén, a számla egészére kell kiterjeszteni, illetve értelmezni” – mondta a Fidesz országgyűlési képviselője.

Csökkenhet a palackos gáz ára is

Rogán Antal szerint a javaslat elfogadása biztosítani fogja a díjcsökkentések megvalósulását. A frakcióvezető hozzátette: az év második felétől csökkenhet a palackos gáz ára, a kéményseprési díjak esetén pedig akár 10 százaléknál nagyobb mérséklés is elképzelhető.

A szocialisták elégedetlenek

Az MSZP továbbra is kevesli a rezsicsökkentést. Lukács Zoltán szocialista képviselő a javaslat expozéja után ismét az alapvető élelmiszerek áfájának mérséklését szorgalmazta. Az MSZP-s képviselő hozzátette: a jövő héten benyújtják saját, rezsicsökkentésről szóló javaslatukat, ami szerinte sokkal nagyobb mértékű és igazságosabb lesz.

„Önök olcsón akarják megúszni ezt a rezsicsökkentést, hajszálnyit akarnak segíteni, mi meg azt gondoljuk, hogy ha segítünk, akkor igazságosabb és fenntarthatóbb rezsicsökkentést kell tenni. Amit hangosan adnak, annak a sokszorosát csendben már elvették” – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

A hídpénz-botrányt is napirendre vennék a balliberális politikusok az Európai Parlamentben?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!