2020. október 29.,
csütörtök, Nárcisz napja

A rendszerváltás utáni első demokratikus választásokra emlékeztek Budapesten

MTI

2020. február 6., csütörtök 19:48

A rendszerváltást követő első demokratikus választásokra emlékeztek a választások világnapján Budapesten, az Európai Választási Szakértők Egyesületének (ACEEEO) szervezésében.

A rendszerváltást követő első demokratikus választást 1990 tavaszán tartották meg: az első forduló március 25-én, a második április 8-án volt.

A demokratikus választás - bár névleg jelen volt korábban is - valójában teljesen új lehetőségek és kihívások elé állította az egész társadalmat, a választókat, a politikusokat és a választás megszervezésében közreműködő szakembereket is - írta közleményében az ACEEEO. Az azóta eltelt harminc évben nyolc országgyűlési, nyolc önkormányzati és négy európai parlamenti választást tartottak Magyarországon.

Felidézték: az ACEEEO 1991-ben azért alakult meg, hogy segítse a Kelet-Európai régió újdonsült demokráciáit a szabad és tisztességes választásokkal kapcsolatos gyakorlatuk kialakításában és osszák meg a tapasztalataikat egymással. Azóta a szervezetnek már huszonöt állam a tagja.

A választások világnapjára - amelyet minden évben február első csütörtökén tartják - szervezett kerekasztal-beszélgetésen a résztvevők visszatekintettek a választások rendszerváltáskori kezdeteire, áttekintették az elmúlt harminc év változásait, és megosztották gondolataikat a választások jövőjéről is.

MTI