2024. 05. 28. Kedd Emil, Csanád napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Belföld

A rendszerváltás utáni első demokratikus választásokra emlékeztek Budapesten

A rendszerváltást követő első demokratikus választásokra emlékeztek a választások világnapján Budapesten, az Európai Választási Szakértők Egyesületének (ACEEEO) szervezésében.

  • A rendszerváltás utáni első demokratikus választásokra emlékeztek Budapesten

A rendszerváltást követő első demokratikus választást 1990 tavaszán tartották meg: az első forduló március 25-én, a második április 8-án volt.

A demokratikus választás - bár névleg jelen volt korábban is - valójában teljesen új lehetőségek és kihívások elé állította az egész társadalmat, a választókat, a politikusokat és a választás megszervezésében közreműködő szakembereket is - írta közleményében az ACEEEO. Az azóta eltelt harminc évben nyolc országgyűlési, nyolc önkormányzati és négy európai parlamenti választást tartottak Magyarországon.

Felidézték: az ACEEEO 1991-ben azért alakult meg, hogy segítse a Kelet-Európai régió újdonsült demokráciáit a szabad és tisztességes választásokkal kapcsolatos gyakorlatuk kialakításában és osszák meg a tapasztalataikat egymással. Azóta a szervezetnek már huszonöt állam a tagja.

A választások világnapjára - amelyet minden évben február első csütörtökén tartják - szervezett kerekasztal-beszélgetésen a résztvevők visszatekintettek a választások rendszerváltáskori kezdeteire, áttekintették az elmúlt harminc év változásait, és megosztották gondolataikat a választások jövőjéről is.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Megvédte futsalbajnoki címét a Haladás

Megvédte futsalbajnoki címét a Haladás

A Haladás megvédte címét a férfi futsal NB I-ben, miután a döntő negyedik mérkőzésén hétfőn 5-4-re győzött a kihívó Kecskemét otthonában, ezzel 3-1-re megnyerte a párharcot.
Vezércikk - Őrült ötlettel állt elő Manfred Weber + videó

Vezércikk - Őrült ötlettel állt elő Manfred Weber + videó

Bevezényelnék a magyar fiatalokat a kötelező EU-s hadseregbe, aztán eldöntenék, hová küldjék őket bevetésre – Orbán Viktor nem hagyta szó nélkül Manfred Weber döbbenetes javaslatát, de a témáról a Vezércikk vendégei is elmondták a véleményüket.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Féltek a tatabányai étterem dolgozói Magyar Péter híveinek őrjöngése miatt + videó

Féltek a tatabányai étterem dolgozói Magyar Péter híveinek őrjöngése miatt + videó

Ismét botrányos jelenetek zajlottak Magyar Péter országjárása során. Ezúttal egy tatabányai étterem és kávézó előtt őrjöngtek a hívei. Öt aktivista szeretett volna a teraszon leülni, de - állításuk szerint - ezt a személyzet megtiltotta nekik, mert a Tisza Párt kitűzőjét viselték. Az étterem üzemeltetője szerint ez nem igaz, csupán annyi történt, hogy a teraszon lévő asztalok foglaltak voltak.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!