2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Belföld

A rákbetegségek harmada megelőzhető lehetne

Magyarországon a halálesetek egynegyedét okozzák a daganatos betegségek. Az összes rákbetegség egyharmada ugyanakkor megelőzhető lehetne folyamatos szűrővizsgálatokkal – hangzott el a rákellenes küzdelem világnapja alkalmából tartott rendezvényeken.

  • A rákbetegségek harmada megelőzhető lehetne

Évente több mint 80 ezer új daganatos beteget regisztrálnak Magyarországon. A rákellenes világnap alkalmából a Magyar Rákellenes Liga arra próbálja felhívni a figyelmet, mennyire fontos az önvizsgálat.

„Vannak a testünknek olyan figyelmeztető jelei, amikre érdemes odafigyelni. Nem feltétlenül jelentik azt, hogy daganatos betegségünk van, de valamilyen betegségünk van, és ha ez 2 hétnél tovább fennáll, akkor érdemes megint csak orvoshoz fordulni. Ilyen lehet, ha egy anyajegy nagysága vagy formája változik, hogyha indokolatlanul, szándékunk ellenére huzamosabb ideig fogyunk” – emelte ki Rozványi Balázs, a szervezet elnöke.

Nőknél az emlők, férfiaknál a herék megfelelő vizsgálata a fontos, illetve érdemes orvoshoz fordulni, ha komolyabb elváltozások tapasztalhatók. A folyamatos szűrővizsgálatokkal az összes rákbetegség egyharmada megelőzhető lehetne.

„A leggyakoribb vezető daganat a tüdőrák, a vastagbélrák, az emlőrák, illetve a férfiaknál a prosztatarák. Ezeknek az évente felfedezett új esetek száma a fejlett országokban, gyakorlatilag mindegyikben lassan, de emelkedik. Ennek elsősorban az oka az, hogy az életkor kitolódik és ez az időskor megbetegedése” – hívta föl a figyelmet Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa.

A világnap alkalmából a Béres Alapítvány 30 ezer üveg Béres Cseppet, 35 millió forintot meghaladó értékben adományozott több daganatos betegek gyógyulását támogató szervezetnek, köztük az Országos Onkológiai Intézetnek.

„Nagyon sok ezer beteghez fog eljutni. Tudjuk, hogy ez a készítmény nagyon sok segítséget fog nekik nyújtani a betegség leküzdésében. Az elsődleges feladatunk az lenne, hogy a betegséget megelőzzük, úgyhogy a mai napnak ez lenne a második üzenete, hogy az emberek nagyon gondolják át, hogy az egészségük milyen óriási kincs, és hogy ennek a kincsnek a megőrzéséért ők maguk nagyon sokat tehetnek” – nyilatkozta Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke.

Egy hétfőn kiadott közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte, folyamatban van a Nemzeti Rákellenes Szakpolitikai Program kidolgozása. A kabinet évente átlagosan 3,22 milliárd forintot fordít a szervezett egészségügyi szűrővizsgálatokra, ez az összeg évről évre növekszik.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!