2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

A radikálisok felül-, míg a szocialisták alulreprezentáltak a fiatal értelmiség körében

Tarol a Jobbik az egyetemisták körében – egy nemrég megjelent tanulmány szerint a felsőoktatásban tanuló biztos pártválasztó hallgatók 33 százaléka szavazna a nemzeti radikálisokra. A felmérés szerint a kormánypártnál az LMP is népszerűbb. A kutatás szerint a fiatalok gondolkodását az online tartalmak jobban befolyásolják, mint a hagyományos média.

„Kamera előtt nem szívesen beszélnek az egyetemisták pártszimpátiájukról; Nem nyilatkoznék ilyen kérdésben; Azért nem publikus, mert nem szeretném, ha ebből bármiféle előny vagy hátrány származna.” A hallgatók nyitottabbak, ha az interneten válaszolhatnak. Az Aktív Fiatalok Magyarországon Kutatócsoport kérdőívét 1700 nappali tagozatos egyetemista, illetve főiskolás töltötte ki. Közülük a biztos pártválasztók harmada a Jobbikra voksolna.

„A fiataloknak mindig is szimpatikus volt a Jobbiknak az a dinamikussága, fiatalossága, a fiatal vezetői gárda, ami minket jellemez, tehát van egy külső adottság is, aminek köszönhetjük ezt a fajta támogatottságot” – fogalmazott Farkas Gergely jobbikos országgyűlési képviselő a Célpontnak.

A radikálisoktól alig marad le az LMP, a zöldpárt népszerűsége 29 százalék a felmérés szerint. „Van két szelete a generációnak, ami nagyon aktív politikailag, az egyik a Kuruc.info-nemzedék, a másik pedig a critical mass-nemzedék – fogalmazott az Aktív Fiatalok Kutatócsoport kutatója. – De a közelmúltban a Tárki, az Ipsos és a Medián is készített kutatást, és mindegyik kimutatta, hogy a fiatalok között erősen felülreprezentált a Jobbik és az LMP, és kifejezetten alulreprezentált az MSZP” – tette hozzá Róna Dániel.

Az MSZP a sor végén kullog

A jövő értelmiségének körében a Fidesz 24 százalékon áll, az MSZP pedig 7 százalékon. „Nem gondolnám, hogy ennyire a sor végén van valójában az MSZP – nyilatkozta Varga László. – Általában egy baloldali fiatal nehezebben állítja magát keretek közé, nehezebben alakul ki a direkt pártszimpátiája, miközben ő tudatosan baloldali értékek mentén él, vagy azokat vállalja, a párthoz való tartozást később szokták választani a baloldali fiatalok, ezek a tapasztalatok” – magyarázta az MSZP elnökségi tagja.

A kutatás szerint a fiatalok gondolkodását az online tartalmak jobban befolyásolják, mint a hagyományos média.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!