2020. március 28.,
szombat, Gedeon, Johanna napja

A radikálisok felül-, míg a szocialisták alulreprezentáltak a fiatal értelmiség körében

2013. március 10., vasárnap 12:13, frissítve: vasárnap 21:02

Tarol a Jobbik az egyetemisták körében – egy nemrég megjelent tanulmány szerint a felsőoktatásban tanuló biztos pártválasztó hallgatók 33 százaléka szavazna a nemzeti radikálisokra. A felmérés szerint a kormánypártnál az LMP is népszerűbb. A kutatás szerint a fiatalok gondolkodását az online tartalmak jobban befolyásolják, mint a hagyományos média.

„Kamera előtt nem szívesen beszélnek az egyetemisták pártszimpátiájukról; Nem nyilatkoznék ilyen kérdésben; Azért nem publikus, mert nem szeretném, ha ebből bármiféle előny vagy hátrány származna.” A hallgatók nyitottabbak, ha az interneten válaszolhatnak. Az Aktív Fiatalok Magyarországon Kutatócsoport kérdőívét 1700 nappali tagozatos egyetemista, illetve főiskolás töltötte ki. Közülük a biztos pártválasztók harmada a Jobbikra voksolna.

„A fiataloknak mindig is szimpatikus volt a Jobbiknak az a dinamikussága, fiatalossága, a fiatal vezetői gárda, ami minket jellemez, tehát van egy külső adottság is, aminek köszönhetjük ezt a fajta támogatottságot” – fogalmazott Farkas Gergely jobbikos országgyűlési képviselő a Célpontnak.

A radikálisoktól alig marad le az LMP, a zöldpárt népszerűsége 29 százalék a felmérés szerint. „Van két szelete a generációnak, ami nagyon aktív politikailag, az egyik a Kuruc.info-nemzedék, a másik pedig a critical mass-nemzedék – fogalmazott az Aktív Fiatalok Kutatócsoport kutatója. – De a közelmúltban a Tárki, az Ipsos és a Medián is készített kutatást, és mindegyik kimutatta, hogy a fiatalok között erősen felülreprezentált a Jobbik és az LMP, és kifejezetten alulreprezentált az MSZP” – tette hozzá Róna Dániel.

Az MSZP a sor végén kullog

A jövő értelmiségének körében a Fidesz 24 százalékon áll, az MSZP pedig 7 százalékon. „Nem gondolnám, hogy ennyire a sor végén van valójában az MSZP – nyilatkozta Varga László. – Általában egy baloldali fiatal nehezebben állítja magát keretek közé, nehezebben alakul ki a direkt pártszimpátiája, miközben ő tudatosan baloldali értékek mentén él, vagy azokat vállalja, a párthoz való tartozást később szokták választani a baloldali fiatalok, ezek a tapasztalatok” – magyarázta az MSZP elnökségi tagja.

A kutatás szerint a fiatalok gondolkodását az online tartalmak jobban befolyásolják, mint a hagyományos média.

Forrás: Hír TV