2022. 07. 04. Hétfő Ulrik napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Mozaik 09:00

Belföld

A Political Capital szakértője is kritizálja Márki-Zay pártalapítási terveit

Egy hónappal a választási vereség után a civilek inkább tartózkodnak a politizálástól, ezért nem valószínű, hogy Márki-Zay Péter által fognak ismét aktivizálódni a közéletben.

– hívta fel a figyelmet a Népszava kérdésére a Political Capital választási szakértője, miután a szivárványkoalíció bukott miniszterelnök-jelöltje a napokban bejelentette: létrehozzák a civilek pártját, amelyben a konzervatívok, a keresztények, a zöldek és a liberálisok is helyet kaphatnak.

László Róbert, bár azt elképzelhetőnek tartja, hogy a 2024-es EP-választás előtt lesz mozgás az ellenzéki térfélen, sőt akár új politikai erők is megjelenhetnek, abban viszont kételkedik, hogy a civil szereplők épp most szeretnének szintet lépni, azaz a pártpolitizálásba közvetlenül bekapcsolódni. 

Meglátása szerint azok a civilek, akik részt vettek például az előválasztás szervezésében vagy a tiszta szavazás érdekében léptek fel a szavazókörökben és azokon kívül, az ismert választási eredmény után várhatóan inkább pár lépés távolságot fognak tartani a pártpolitikától.

Később persze akár ebből a körből is verbuválódhat egy új politikai erő, de bő egy hónappal a választási vereség után aligha, és nem is valószínű, hogy most Márki-Zay Péter a legalkalmasabb a megszervezésükre – mutatott rá.

Márki-Zay pártalapítási terveit egyébként saját mozgalma sem támogatja. Magyar György, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) elnökségi és alapító tagja a Hvg.hu-nak nyilatkozva ugyanis kijelentette, nem azért hozták létre a mozgalmat, hogy végül párt legyen. Közgyűlési hozzájárulás nélkül pedig nem használhatja fel sem az MMM-et, sem pedig a Kossuth-köröket a pártalapításhoz – szögezte le.

Fotó: Kurucz Árpád

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!