2021. 09. 19. Vasárnap Vilhelmina napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem

Következik:

Híradó 15:00

Belföld

A piaci ár alatt jutott telekhez Kispesten Kránitz Krisztián ügyvédje

Újabb gyanús földügylet Kispesten. A HírTV tudta meg, hogy jóval áron alul értékesített a szocialista önkormányzat egy csaknem 9 ezer négyzetméteres területet. Ráadásul a telket potom pénzért a Mr. Negyven Százaléknak nevezett Kránitz Krisztián ügyvédje vette meg. Gajda Péter polgármester szerint minden törvényes volt, ennek ellenére most mégis vizsgálatot rendelt el. Kispest fideszes önkormányzati képviselője szerint aggályos, hogy a kerület vagyonkezelőjének jogi képviselője ilyen áron jutott hozzá a területhez, ráadásul a kispesti önkormányzat 2017-ben is jelképes áron adott el egy telket - tette hozzá.

Tavaly februárban adta el ezt a 9 ezer négyzetméteres területet a kispesti önkormányzat. Jóval a piaci ár alatt, négyzetméterenként 2 ezer forintért. Így a másfél focipályányi területért összesen 18 és fél millió forintot kaptak.

A telek eladáskor csupán sport-és rekreációs célra volt használható, azonban az év elején életbe lépett kerületi építési szabályzat már lakóövezetbe sorolja, ami alapján ide akár már lakóingatlan is építhető.

A telket a Mr. Negyven Százaléknak is nevezett kispesti vagyonkezelő vezetője, Kránitz Krisztiánnak az ügyvédje vette meg. A HírTV által nyilvánosságra hozott hangfelvételeken Kránitzot Gajda Péter, kispesti szocialista polgármester embereként említik.

"Riporter: Ön a vagyonkezelő vezetőjeként komoly vagyon - ingatlanok, pénz - fölött diszponál. Történt ezzel kapcsolatban visszaélés az elmúlt években?

Kránitz Krisztián: Természetesen nem."

Kránitz tavaly ősszel tagadta az Informátornak, hogy visszaélés történt volna az általa kezelt kispesti vagyonnal. Szerettük volna megkérdezni a 9 ezer négyzetméteres telekügyről a kispesti vagyonkezelő vezetőjét, de adásunkig nem válaszolt.

A kerület polgármestere szerint az eladással minden szabályosan zajlott. Gajda Péter most mégis vizsgálatot rendelt el a a kispesti telekeladások ügyében.

"Az elmúlt két hétben, amikor egy másik ügyben elkezdték a kispesti önkormányzat telekeladásait vizsgálni, én akkor az összes tavalyi, tavalyelőtti elidegenítéseinket bekértem, és egy vizsgálatot rendeltem el, ezek kapcsán. Ennyit tudok most önnek mondani"

- fogalmazott Kispest polgármestere, Gajda Péter. 

A kispesti önkormányzat 2017-ben is jelképes áron játszott ki egy önállóan nem beépíthető telket a kerületben. A vevő az önkormányzat építési irodáját vezető, Guzmics Zsombor anyósa volt, aki a lányának ajándékozta a telket, amelyen mégis felépítettek egy luxus társasházat.

Kispest fideszes önkormányzati képviselője elmondta: mindkét szerződést egy olyan valaki intézte, aki jelenleg a kispesti antikorrupciós vizsgálóbizottság tagja. 

"Az adásvételi szerződést ugyanaz az ügyvédnő ellenjegyezte, aki a névjegyével ellátta a Guzmics-féle teleknek is a szerződését, ez többek között azért is aggályos, mert ez az ügyvédnő jelen pillanatban az önkormányzati antikorrupciós és tényfeltáró vizsgálóbizottságnak a tagja"

- mondta a kerület fideszes önkormányzati képviselője, Dódity Gabriella. 

Dódity Gabriella hozzátette, aggályos, hogy a kerület vagyonkezelőjének ügyvédje ilyen értékesítési körülmények között jutott hozzá a területhez.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Válasz helyett nevetgélés

Hallgat a nyelvvizsgájával kapcsolatos botrány ügyében a főpolgármester. 2021. szeptember 19.

Visszatekintő: váratlan eseményként hivatkozta le a rendőrfőkapitány a helyzetet

Gyurcsány Ferenc 15 éve mentális okokkal magyarázta az egyenruhások bizonytalankodását, késlekedését a köztelevízió épületének ostroma után. 2021. szeptember 19.

Visszatekintő: az MTV kuratóriumát megdöbbentette, hogy a rendőrség nem adott nagyobb védelmet

15 évvel ezelőtt a főlépcső közelében szinte mindent összetörtek a behatolók. 2021. szeptember 19.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!