2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:25

Belföld

A Pfizer után az AstraZeneca sem szállít időben

Diplomáciai manőrverbe kezdtek az uniós intézmények vezetői azután, hogy kiderült: a Pfizer után a brit-svéd AstraZeneca sem szállít időben oltóanyagot. Ráadásul ők is csak a szerződött mennyiségnek a töredékét.

  • A Pfizer után az AstraZeneca sem szállít időben

 

Von der Leyen felszólította az AstraZeneca vállalatot a szerződésekben foglaltak teljesítésére

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn telefonbeszélgetés keretében felszólította az AstraZeneca oltóanyaggyártó vállalat vezérigazgatóját az unióval kötött szerződésekben foglaltak teljesítésére és a koronavírus elleni vakcina kiszállításának felgyorsítására - jelentette be a testület illetékes szóvivője hétfőn.

A brit-svéd érdekeltségű vállalat pénteken jelentette be, hogy gyártási gondok miatt 60 százalékkal, 31 millió adagra csökkenti az első negyedévben az Európai Uniónak szánt oltóanyagellátmányt.

A szóvivő elmondta: a bizottság elvárja, hogy az AstraZeneca betartsa a szerződésben foglaltakat, ez elengedhetetlen az uniós lakosság biztonságára nézve.

Hozzátette: a bizottság elnöke emlékeztette a vállalat vezetőségét, hogy a testület már a feltételes forgalomba hozatali engedély elnyerése előtt jelentős beruházásokkal segítette a céget annak érdekében, hogy a hivatalos jóváhagyást követően biztosítható legyen a szükséges oltóanyag-mennyiség és a folyamatos szállítás.

"Az oltóanyaggyártás összetett folyamat, gyártási problémák felmerülhetnek, de az EU elvárja, hogy a cég gyors megoldásokat találjon a kérdésre" - hangsúlyozta a szóvivő.

Arról is beszámolt, hogy Sztella Kiriákidész egészségügyért felelős uniós biztos levélben fordult a vállalat vezetőségéhez, válaszokat várva a szállítási ütemtervvel kapcsolatban. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke vasárnap kijelentette, hogy az EU jogi eszközöket fog bevetni a szerződések teljesítése végett.

Az Európai Gyógyszerügynökség még várhatóan ezen a héten döntést hoz az AstraZeneca gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem koronavírus elleni készítményének uniós alkalmazhatóságára vonatkozó ajánlásáról.

Az Európai Bizottság augusztus végén kötött szerződést a céggel 300 millió adag oltóanyag beszerzéséről.

 

Az AstraZeneca főnöke sajnálkozik egyes országok önző magatartása miatt

Sajnálkozását fejezte ki hétfőn a Világgazdasági Fórum első online davosi csúcstalálkozóján az AstraZeneca brit gyógyszergyár elnök-vezérigazgatója, amiért a kormányok nem működnek együtt a világjárvány alatt, és bírálta egyes országok "önző" magatartását.

Az oltás olyan örömünnep lehetne, mint az amerikai függetlenség ünnepe, de sajnos nem az, mert jelen van az "én előbb" magatartás is - jelentette ki a francia Pascal Soriot.

Az elnök-vezérigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy világszerte megindult a versenyfutás először azért, hogy minél gyorsabban beszerezzenek védőeszközöket, majd vakcinákat.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy jobban fel is kellett volna készülnünk erre a világjárványra - tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

Soriot kifogásolta, hogy nem működött az együttműködés a világban, jó példákat említett viszont a magán- és a közszféra összefogására, közöttük az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztette vakcinát.

Az elnök-vezérigazgató befektetéseket sürgetett a "megelőzésbe, az esetek feltárásába és az első kezelésekbe", hogy az egészségügyi rendszer felkészülhessen a jövőre.

Soriot akkor szólalt fel a davosi fórumon, amikor az általa vezetett konzorciumot - akárcsak a Pfizer amerikai gyógyszergyárat - számos bírálat éri Európában, amiért nem adott átlátható tájékoztatást a vakcinaszállítmányok késlekedéséről - jegyezte meg az AFP francia hírügynökség.

Az AstraZeneca a múlt hét végén közölte, hogy az egyik gyártóhelye teljesítménycsökkenése miatt az ígértnél kevesebb vakcinát tud szállítani.

 

Kapcsolódó cikkünk:

Szijjártó: Nemzeti érdek, hogy az oltás folyamatát felgyorsítsuk

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!