2024. 09. 19. Csütörtök Vilhelmina napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:10

Belföld

A Pestisrácok.hu bemutatja – az árvízi folyamatok hozadéka: a buzgár + videó

A magas víz nyomása kikezdi a gátakat. Máris buzgárok törtek fel a Szigetközben. Várhatók még csurgások, s a gátak átázása. A felfokozott készültségnek még akár hetekig fenn kell maradnia. Ahol kitör az ár, például egy ürgelyukon át, azonnal meg kell fékezni azt.

  • A Pestisrácok.hu bemutatja – az árvízi folyamatok hozadéka: a buzgár + videó

Megkezdődött a Duna tetőzése a Szigetköznél, Nagybajcsnál 855 centiméter a folyó vízszintje. Nagybajcsnál szerda éjszaka a szakemberek már észleltek buzgárokat, csurgásokat a védműveken, de az azonnali beavatkozásnak köszönhetően a töltések tartanak, mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A védművek egyelőre jól bírják a terhelést, a szakemberek pedig a nap 24 órájában figyelik a töltéseket, s ha gond van, akkor beavatkoznak. Jelentős csapadék a vízgyűjtő területeken nem várható, de az ausztriai olvadás egyértelműen lassítja az ár levonulását.

Na, de mi a buzgár? A buzgár árvíz során a töltések mentett oldalán megjelenő vízfeltörés. A buzgár alulról felfelé irányuló szivárgásból alakul ki, és magával viszi a vízáteresztő réteg finom szemcséjű anyagát. Folyóink mentén árvíz esetén gyakori jelenség.

Hogyan keletkezik a buzgár? A buzgár kialakulásának oka a gát két oldalán levő vízszintkülönbség okozta víznyomás. Az árvízi oldal nyomása a másik oldal talajvízét is emeli (közlekedőedények elve) amennyiben a gát nem megfelelően akadályozza a vízmozgást illetve a rágcsálók, férgek által kisebb-nagyobb károsodások utat biztosítanak a víz útjának.

teljes cikk a PestiSrácok honlapján olvasható.

Fotó: Időgépem blog

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Menczer Tamás: Magyar Péter, megint hazudott!

Menczer Tamás: Magyar Péter, megint hazudott!

Magyar Péter, a notórius hazudozó - nem meglepő módon - megint hazudott! Ezúttal a köztársasági elnökről - írta csütörtöki Facebook-bejegyzésében a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!