2022. 08. 17. Szerda Jácint napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Mozaik 09:00

Belföld

A Pesti Hírlap tulajdonosa szerint a sajtószabadság korlátozása ellen szól a Kúria döntése

A Pesti Hírlap tulajdonosa szerint a sajtószabadság védelme jegyében született a Kúria szerdai döntése, amely ideiglenes intézkedésként megtiltotta a fővárosi önkormányzat ingyenes, közterületi lapterjesztésre vonatkozó rendeletének alkalmazását. A rendelet a Pesti Hírlap mellett a Metropolt érintette volna - írta pénteki lapszámában a Magyar Nemzet.

  • A Pesti Hírlap tulajdonosa szerint a sajtószabadság korlátozása ellen szól a Kúria döntése

Milkovics Pál a lapnak úgy nyilatkozott: "újságtulajdonosként megnyugtató dolog látni, bírói döntés igazolja, hogy a rendszer védi a sajtószabadságot". A Pesti Hírlap tulajdonosa arra is kitért, hogy lapjának jelenleg is van terjesztési engedélye, ám a cég ügyvédei még tanulmányozzák, hogy ehhez jogilag hogyan viszonyul a Kúria határozata.

A főváros tulajdonában álló közterületek használatáról szóló rendelet érintett bekezdése szerint akkor lehet közterületen ingyenesen terjeszteni sajtóterméket, ha annak négy oldalán a fővárosi önkormányzat, illetve intézményei tehetik közzé az általuk meghatározott közérdekű információkat ellenszolgáltatás nélkül.

Lovas Dániel, a Magyar Újságírók Közösségének (MÚK) elnöke a lapnak úgy nyilatkozott: a legfelsőbb bírói fórum döntése azt mutatja, hogy a szakmai problémák mellett jogi akadályai is vannak a fővárosi rendeletnek, amely magántulajdonban lévő lapokban helyezné el egy önkormányzat közleményeit.

Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke úgy vélekedett: "egyedül az adott lapot kiadó magáncég üzleti érdeke sérül(het), erről szól a közbenső döntés, de ez nem médiajogi vagy médiaszakmai kérdés".

Az önkormányzat rendeletét Budapest Főváros Kormányhivatala tavaly jogszerűtlennek találta, és felszólította a Fővárosi Közgyűlést annak módosítására. Miután ez nem történt meg, pert indítottak a Kúrián a rendelet ellen. A szerdai ideiglenes határozat az ügy eldöntéséig tart, amire kilencven napja van a Kúriának - olvasható a Magyar Nemzetben.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas! A világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén Orbán Viktor mond nyitóbeszédet! A magyar miniszterelnök dallasi beszéde augusztus 4-én 20 óra 30 perctől a HírTV műsorán!!!
Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!