2021. 12. 04. Szombat Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem

Következik:

Hírek 21:00

Belföld

A pénzbőség ellenére sem segít Karácsony

Nem támogatja a budapesti turisztikai és vendéglátóipari vállalkozásokat a Fővárosi Önkormányzat, pedig számos nemzetközi példa igazolja, hogy ez lehetséges, ráadásul az államkincstár szerint forrás is lenne rá - írja a Magyar Hírlap.

„Karácsony Gergelynek szolidaritás csupán a kampányban van, bajban nincs” – fogalmazott a minap Kocsis Máté, Józsefváros korábbi polgármestere, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője annak nyomán, hogy a baloldali többségű Fővárosi Közgyűlés a múlt heti, rendkívüli ülésén nem fogadta el a kormánypártok azon javaslatát, amely más európai nagyvárosokhoz hasonlóan segítette volna a koronavírus-járvány által leginkább megtépázott gazdasági szereplőket.

A Fidesz–KDNP javaslatában az szerepelt, hogy a városvezetés különítsen el ötvenmil­liárd forintot a Budapesten az idegenforgalomból élők támogatására, hiszen a pandémia miatt a külföldi turisták nem jönnek a fővárosba, így a szállodák, a vendéglátóipari és kiskereskedelmi egységek, valamint a taxisok kifejezetten veszélyben vannak. A főpolgármester szemforgatónak nevezte az előterjesztést, mondván: ezzel Budapest átvállalná az állam feladatát. A Párbeszéd miniszterelnök-jelöltséggel kacérkodó társelnöke hozzátette, a járvány nemcsak pluszkiadásokat jelentett a fővárosnak, de a kormányzat súlyos elvonásokkal is sújtotta az önkormányzatot.

Csakhogy a Karácsony által hangoztatott pénzhiányt a Magyar Államkincstár tételesen cáfolta: a 2020. II. negyedéves időközi mérlegjelentés szerint ugyanis Budapest 134,98 mil-liárd forinttal rendelkezik állampapírban, nettó készpénzállományának összege pedig több mint huszonhétmilliárd forint. A forrásbőség mellett a főváros tétlensége annak fényében is meghökkentő, hogy más európai városok, önkormányzatok – politikai színezettől függetlenül – kezet nyújtanak a Covid-járvány miatt veszélybe került gazdasági szereplőknek.

Bécs szociáldemokrata önkormányzata a pandémia kirobbanása óta háromszázötvenmillió eurót fordított a várost ért gazdasági károk enyhítésére, szeptembertől pedig újabb ötvenmilliót költ gazdaságélénkítésre.

A vendéglátóipar megsegítése érdekében például utalványokat adtak a lakosoknak, amelyeket a bécsiek éttermekben, bárokban tudnak felhasználni. A kieső adóbevételeket szintén az önkormányzat pótolja, erre hétmilliót különítettek el, a könnyűzenei iparágat pedig pályázati rendszerrel szeretnék életben tartani. Említésre méltó, hogy Ausztria nyugati tartományaiban a szórakozóhelyeknek egy órával hamarabb kell bezárniuk, mint Budapesten, 22 órakor.

Prága kalózpárti vezetése a belföldi turizmus élénkítésével szeretné segíteni a vállalkozókat. Erre fel is állított egy százhúszmillió korona forrásból gazdálkodó programot,

amelyet az érdekvédelmi szervezetekkel karöltve – Szállodák és Éttermek Szövetsége, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szövetség, Kereskedelmi Kamara – hajt végre. Róma baloldali vezetése pedig egy tízmillió eurós gazdaságélénkítő csomagot szeretne szétosztani a szállodai és turisztikai vállalkozók között.

Magyar Hírlap

A témával részletesen foglalkoztott Budapesti srácok című műsorunk legutóbbi adása is: 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrisebb híreink

Hamarosan indul a 12 év alattiak oltása

A háziorvosok már felmérik az igényeket, hogy összesen hány 5 és 12 év közötti gyermeknek szeretnék beadatni a szülők vagy hozzátartozók a védőoltást.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!