2020. október 28.,
szerda, Simon, Szimonetta napja

Egy hét csúszással elkezdődött a tanév a Színművészetin

MTI

2020. szeptember 14., hétfő 14:36

Egy hét csúszással ma elkezdődött a tanéve a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A tanárok és a diákok egy része hetek óta tiltakozik az egyetem átalakítása ellen, ezért a hallgatók egy csoportja elfoglalta az épületet is. A rektorhelyettes azonban bejelentette: rendkívüli oktatási rendben kezdik meg ezt a tanévet. Közben az Innovációs és Technológiai Minisztérium közölte: az egyetem átalakítása a törvények betartásával történt meg.

 

Még hétfőn reggel is a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása ellen tiltakoztak a hallgatók az intézmény bejárata előtt. Többen papírrepülőket eregettek a felsőbb szintek ablakaiból. Követelték, hogy függesszék fel a színművészetit fenntartó kuratóriumot.

Színművészeti lemondott rektorhelyettese bejelentette, hogy rendkívüli oktatási rendben kezdik meg ezt a tanévet.

Az ITM a párbeszéd kialakítását sürgeti

A Színház- és Filmművészeti Egyetem képzése részben átalakításra szorul, több évtizedes panaszokat kellene megszüntetni - fogalmazott Vidnyánszky Attila a Bayer Showban. A kuratóriumi elnök hozzátette: a diákokat megtévesztik a tanáraik.

Közben az Innovációs és Technológiai Minisztérium levelet írt a színművészetis hallgatóknak, amelyben hangsúlyozták, hogy az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának kijelölése a jogszabályok betartásával történt. A hallgatói önkormányzat elnökét pedig hangsúlyozottan arra kérik: alakítsanak ki mihamarabb párbeszédet a fenntartóval.

Megkezdik a tanévet a Színház és Filmművészeti Egyetemen

A múlt heti rektori határozat értelmében megkezdik a tanévet a Színház és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) - közölte Upor László, SZFE szeptember végén távozó, rektori feladatokat ellátó rektorhelyettese az intézmény hétfői sajtótájékoztatóján.

Az esményen közölték: a miniszterelnököt kéri fel arra az egyetem távozó vezetése, hogy függessze fel az intézmény fenntartói jogait átvevő kuratóriumot.

Közölték, az egyetemen továbbra is folytatódnak a tiltakozások, nem adják fel a korábbi követeléseiket, mert az SZFE közössége továbbra is ragaszkodik az autonómiához.

Upor László közölte:

kísérleti tanköztársaságot hirdetnek, amelynek tevékenységébe beleférnek a hagyományos oktatási egységek, a zárt és nyitott kurzusok, valamint az egyetem helyzetére reflektáló akciók is.

Novák Eszter - szintén távozó - oktatási rektorhelyettes elmondta, hogy a fenntartói modellváltás folyamatából három dolog biztosan hiányzott: a szakértelem, a tisztesség és az emberség; a hallgatók ezért úgy érzik, "át vannak verve". Mint mondta, "az egyetem száz sebből végzik: jól finanszírozott hazugsággyár próbálja hónapok óta hitelteleníteni, értékeit alapjaiban kérdőjelezik meg, a korábban garantált autonómiáját teljesen elvesztette, a szenátus és a vezetőség lemondott, nagy mesterek, oktatók hagyták itt az elfogadhatatlan helyzetet".

A kormány azonban azt üzente, hogy mindez nem az ő felelőssége, az egyetemet idén nyárig fenntartó innovációs tárca vezetője, Palkovics László pedig szintén nem vállalt felelősséget, ahogy a kuratórium "egyre hajmeresztőbb hazugságokat terjesztő" vezetője sem - mondta el az oktatási rektorhelyettes. Az SZFE ezért arra kéri Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy hallgassa meg az egyetem képviselőit, hallja meg azt a 400 művészt, akik még a fenntartóváltás előtt tisztességes "tárgyalást" kértek az egyetem számára, hallja meg az autonómia védelmében lemondott szenátus üzenetét, szólítsa fel a törvényalkotókat, hogy teremtsék meg az autonómia garanciáit a felsőoktatási törvényben, valamint vegye észre a rengeteg anyaországi, határon túli magyar és külföldi intézmény, szakmai szervezet, művész szolidaritását az SZFE-vel.

Novák Eszter azt kérte a kormányfőtől, hogy függessze fel az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumát és kezdjék el a folyamatot elölről, hiszen az SZFE felmentési idejüket töltő vezetői, az oktatók és a hallgatók fél éve készen állnak a párbeszédre.

Mind a hallgatók, mind az SZFE dolgozóinak sztrájkbizottsága tartja magát követeléseihez, az új vezetőket és a fejük felett meghozott döntéseket nem fogadják el, az egyetem Vas utcai épületének blokádját ezért fenntartják - közölte a hallgatók képviselője.

MTI/Hír TV