2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

A Pannon Egyetem informatikai rendszere is segíti a víruskutatást

A Pannon Egyetem is csatlakozott a Folding@Home elnevezésű nemzetközi kutatási projekt és közösségi számítási platformhoz, amelynek elsődleges célja a koronavírus járvány megállítása - olvasható az egyetem által kiadott közleményben.

  • A Pannon Egyetem informatikai rendszere is segíti a víruskutatást

A világszintű Folding@HOME projekt lényege, hogy a koronavírus elleni vakcina kutatásához szükséges számítási feladatokat nem drága szuperszámítógépekkel végeztetik el, hanem egyszerűbb, olcsóbb, akár földrajzilag különböző helyen található gépek millión. Ez az informatikai hálózat ugyanakkor kiválóan alkalmas az összetett, hatalmas számítási kapacitást igénylő modellezési feladatok elvégzésére. A programhoz való csatlakozási szándék a Pannon Egyetem Környezetmérnöki Intézet oktatói oldaláról indult, a kezdeményezés az intézményvezetés részéről azonnali támogatást nyert - írták.

A távoktatásra áttért Pannon Egyetemen a rendszerbe állításhoz szükséges programokat első körben az informatikai oktatótermek gépeire telepítik fel. A nemzetközi kezdeményezéshez ugyanakkor a hallgatók saját otthoni számítógépeik ez irányú beüzemelésével is csatlakozhatnak, hiszen nagy előnye a hálózatnak, hogy a belépéshez nem kell informatikai tudás, és erős infrastruktúra sem. A Pannon Egyetem rövidesen 3-400, a hallgatók részvételével pedig akár több ezer processzorral is segíteni tudja a koronavírus nemzetközi kutatását.

„A Pannon Egyetem minden szabad informatikai kapacitását a nemzetközi program szolgálatába állítja. Az intézmény a hallgatók bevonásával egységesen támogatja azt a kutatási projektet, amelynek célja a koronavírus járvány megállítása.”

– mondta Dr. Domokos Endre a Pannon Egyetem Mérnöki Karának intézetigazgatója.

Pannon Egyetem PR iroda

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!