2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

A Nemzeti Múzeumban tekinthető meg a Széna téri lyukas zászló

A Nemzeti Múzeumba került az 1956-os forradalom alatt a Széna tér felett lobogó lyukas zászló. A relikviát ezután restaurálják és az új állandó kiállításon tekinthető majd meg. A Nemzeti Múzeumot kedden egész nap belépő nélkül lehet megnézni, a látogatókat ingyenes tárlatvezetésekkel várják.

  • A Nemzeti Múzeumban tekinthető meg a Széna téri lyukas zászló

Erdélyi diákok érkeznek a Nemzeti Gyászpark Látogatóközpontjába, melyet 2 éve adtak át az 1956-os forradalom mártírjainak nyugvóhelyén.

„A látogatóközpontban lévő interaktív felületek olyan XXI. századi megoldásokkal vannak felvértezve, amely a modern ifjúság, a tableten, mobiltelefonon, az interneten felnövekvő ifjúság számára is igazán befogadhatóvá teszi az itteni nehéz élményeket” – mondta Kárpáti Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgató-helyettese.

A cél az, hogy tanulmányai során minden diák legalább egyszer eljusson a Nemzeti Gyászparkba. Október 22-én és 23-án több, mint félezer diák vehet részt rendhagyó történelemórán. A diákok megismerkedhetnek a 298-as, 300-as és 301-es parcella történetével és az itt eltemetett mártírok élettörténetével.

„Idegenvezetéssel egybekötött sétákat tartunk a diákok számára, amelynek során az itt nyugvó személyek közül néhány mártírnak, illetve forradalmárnak a személyes történetével, személyes sorsával is megismerkedhetnek a diákok. Így például ellátogatunk Nagy Imre miniszterelnök sírjához, megismerhetik Mansfeld Péter vagy Tóth Ilona személyes történetét. De megemlékezünk az '56-os utcai harcok olyan legendás utcai parancsnokairól, mint Iván-Kovács László, Szabó János, Dudás József vagy éppen Angyal István” – mondta Szabó Viktor, történész-idegenvezető.

Bár az 1956-os forradalom alatt rengetek lyukas zászló keletkezett, mára nagyon kevés maradt meg. Az egyik ilyet ajándékozták őrzői most a Nemzeti Múzeumnak.

„Ez nem egy 56-os zászló, ez a széna téri 56-os zászló, ami bejárta egész Európát, ami a derekán az ország határán átcsempészett tulajdonosával fel-felbukkant az elmúlt 30-40 év során, ahol Kádár János, vagy az ő rezsimjének tagjai megjelentek. Mindenhol megmutatva hogy a magyar nép nem felejt, hallgat, de nem felejt. És aztán a rendszerváltozás után ez a zászló hazakerült Magyarországra és az októberi ünneplések során ott volt mindig a menetben. De most méltó helyére kerül, hiszen az adományozók a Nemzeti Múzeumnak adták” – mondta az államtitkár.

A Pulszky-terem páncélajtaját a kulturális államtitkár és a múzeum főigazgatója nyitotta meg, a zászló november 4-ig itt tekinthető meg.

„Kiegészítve azzal a filmmel, amelyet a zászlót őrző szabadságharcosokkal készítettek a kollégáim, és a következő napokban, ők maguk az élő szemtanúk számolnak be a zászlóhoz köthető emlékeikről. És ezt követően a zászló tudományos feldolgozásra és konzerválásra kerül” – mondta Varga Benedek, a Nemzeti Múzeum főigazgatója.

A zászló később időszaki kiállításokon látható majd, végső helye a Nemzeti Múzeum új állandó kiállításán lesz majd, ez azonban még több év míg elkészül.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!