2024. 10. 06. Vasárnap Brúnó, Renáta napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Híradó 19:00

Belföld

A naperőműveknek köszönhetően Magyarország több áramot exportál, mint amennyit vesz

Dől a magyar áram Ukrajnába – fogalmazott cikkében a Magyar Nemzet újságírója. A lap arról is ír, hogy a kánikula és a napos órák száma miatt a naperőműveké lett a főszerep a hazai áramtermelésben.

  • A naperőműveknek köszönhetően Magyarország több áramot exportál, mint amennyit vesz

A napsütéses órák csúcsidejében, nagyjából 11 és 14 óra között a naperőművek adták a magyarországi áramtermelés felét. Ez azt jelenti, hogy a háztáji panelek és az ipari méretű fotovoltaikus létesítmények szerepe nagyobb volt, mint a Paksi Atomerőműé, a Mátrai Erőműé és a gázüzemű blokkoké együtt.

Ennél érdekesebb, hogy bár Magyarország nettó áramimportőr, mégis a meleg napsütéses napokon több áramot exportál, mint amennyit vesz. Ukrajnába Magyarország felől érkezik a legtöbb villamos energia, erről a napokban írt a Világgazdaság, ahogyan arról is, hogy e nagy kereslet feljebb kényszerítette a hazai és az ukrajnai áramárakat is. 

Bár kézenfekvő, hogy a Magyarországról áramot eladók aktuálisan a többlet naperőművi áramot viszik Ukrajnába, ez aligha esik egybe a konkrét kereskedelmi szerződéseik tartalmával.

Magyarország évekig nem szállított áramot Ukrajnába, majd az idén hirtelen a legnagyobb uniós áramexportőr lett – reagált a hírre Balogh József energiapiaci szakértő. Mint a Világgazdaságnak jelezte, a magyar export mennyisége egyedül nagyobb, mint a lengyel és a szlovák együtt. 

Ez azonban potenciálisan veszélyes konstelláció: Magyarországon már most sincs elég áram.

Oroszország a tavasszal és nyár elején megújította az ukrán energetikai célpontok elleni csapásait, ami országszerte gyakori áramszüneteket okoz. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a közelmúltban azt mondta, hogy a támadásokban március vége óta tönkrement országa villamosenergia-termelő kapacitásának a fele. Ukrajna az Európai Uniótól vásárol energiát, ez azonban nem elég a hiány pótlására. Ezért majdnem mindennap beiktatnak egy tervezett országos áramszünetet a kritikus infrastruktúrák, például kórházak és katonai létesítmények ellátásának védelmében. (A Világgazdaság ukrán forrásból úgy tudja, hogy az áramszünetek miatt sok üzlet kiárusítja a mélyhűtött termékeit, ami a későbbi ellátás szempontjából kockázatot jelent, de most értékmentésnek számít.)  

Egyébként itthon sajnos probléma, hogy folyamatosan emelkedik a Magyarországról Ukrajnába történő áramszállítás napi határkapacitás ára. Emiatt az ukránok nem jutnak olcsó áramhoz – sőt többet fizetnek, mint a németek.

Ha az ukránok kénytelenek lesznek folyamatosan áramot importálni a magyar rendszerből, akkor a magyar napi áramtőzsdén (HUPX) furcsa elszámoló árak alakulhatnak ki. Már most lehet látni, hogy a piacvezető német tőzsdéhez (Epex spot) viszonyítva a magyar árak magasak. Ugyanakkor Ukrajna számára ennek a magyar importáramnak jelenleg nincs alternatívája. Ez sajnos meg fogja drágítani a magyar elektromos áram árát a magyar fogyasztók számára is. 

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!