2024. 07. 14. Vasárnap Örs, Stella napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Egy szerelem három éjszakája 13:00

Belföld

A MÁV-vezér 160 km/h-val közlekedő vonatokat szeretne látni

Veszélyes üzem a MÁV, sok eszközük már 50-60 éves, de folyamatos a fejlesztés – ezt mondta az állami vasúttársaság vezetője a Hír TV-nek. Homolya Róbert szerint 4 év múlva már 160 km/h-s sebességgel közlekednek a vonatok a nagyobb vidéki városok felé.

  • A MÁV-vezér 160 km/h-val közlekedő vonatokat szeretne látni

Valakik a késésre panaszkodnak, valakik arra, hogy koszosak a kocsik, nyáron pedig elviselhetetlen hőség van bennük.

A legnagyobb vasutas szakszervezet elnöke szerint 100-140 milliárd forintra lenne szükség például a karbantartásra a vasútnál ahhoz, hogy megfelelő színvonalon működhessen az állami vasúttársaság. Emellett a távolsági buszokkal is össze kellene hangolni a menetrendet, így ugyanis többen utaznának vasúton is.

„Az a ráhordó hatás például, ami a mellékvonalakról a fővonalra rá kellene, hogy hordja – a Volántársaság – az utazó közönséget, ez, hogyha valóban összehangolt lenne, akkor a három ülésen három utas utazna” – véli Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke.

A MÁV elnök-vezérigazgatója szerint sok felső vezetékük akár 40 éves is lehet, ami komoly karbantartást igényel. De próbálják visszacsábítani az utasokat: Homolya Róbert szerint negyven emeletes motorvonatot vesznek, ezek a jövő év végéig állnak szolgálatba, ezzel összesen több, mint 11 ezer plusz ülőhely lesz az elővárosi szerelvényeken. De fejlesztik a pályákat, így gyorsabban és pontosabban közlekedhetnek majd a vonatok.

„A legfőbb cél, hogy a nagy forgalmú, nagyobb vidéki városaink felé 160 km/órás sebességgel tudjanak közlekedni a szerelvények. Egy megújult, adott esetben új kocsiflottával, személykocsi flottával. Ugye ebben az IC plusz gyártása, az Szolnokon megindult. És bizony, hogyha 160-nal tudnak ezek a vonatok közlekedni ezeken a szakaszokon – ugyanúgy, mit az elővárosban – jobb alternatíva lesz felszállni egy vonatra, mint adott esetben autópályán, ne adj Isten, egy nagy város elején dugóban, akár busszal, akár autóval közlekedni” – fejtette ki a MÁV vezetője.

Homolya Róbert szerint ez 2022-re meg is valósulhat, a fejlesztésekre az Unió 1500 milliárd forintot ad.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szijjártó Péter: A békepárti politikát megpróbálják megakadályozni

Szijjártó Péter: A békepárti politikát megpróbálják megakadályozni

Tárgyalással, a diplomáciai csatornák újranyitásával, párbeszéddel sokkal nagyobb esély van a béketeremtésre, mint az eddigi fegyverszállításokra, szankciókra, a diplomácia megtagadására alapuló stratégia esetében - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának adott telefoninterjújában.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Továbbra sem tágít a hőség + videó

Továbbra sem tágít a hőség + videó

Kitart a rendkívüli hőség, országszerte hőségriadó van érvényben. Megteltek a balatoni strandok, Budapesten pedig a párakapuk alatt hűsölnek az emberek. Vasárnapra extrém erős UV-B sugárzásra figyelmeztet a HungaroMet.
Kevesen voltak kíváncsiak Magyar Péterre az EFOTT fesztiválon

Kevesen voltak kíváncsiak Magyar Péterre az EFOTT fesztiválon

Magyar Péter kiment a fiatalok egyik kedvenc fesztiváljára, az EFOTT-ra – derült ki a politikus közösségi oldalán megosztott élő videójából. Azonban a testőrein túl alig néhány tucatnyian voltak kíváncsiak a politikus panelbeszélgetésére.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!