2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

A Mátrai Erőmű korszerűsítésére törekszik az MVM

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. a Mátrai Erőmű új tulajdonosaként a jövőben arra törekszik, hogy a mára elavult és nem hatékonyan működő energiatermelő rendszert egy olyan modern, karbontakarékos és gazdaságosan termelő rendszerré alakítsa, amely támogatja a Nemzeti Energiastratégiában megfogalmazott célok elérését is - közölte a vállalat csütörtökön az MTI-vel, miután lezárult az erőmű megvásárlása.

  • A Mátrai Erőmű korszerűsítésére törekszik az MVM

A tranzakció során a Mátrai Erőmű 72,66 százaléka került az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. közvetett tulajdonába.

Közleményük szerint a Mátrai Erőmű kulcsfontosságú szerepet tölt be a hazai villamosenergia-ellátásban, mivel meghatározó alaperőműként az ország villamosenergia-termelésének 16 százalékát adja, így ellátásbiztonsági szempontból nélkülözhetetlen. Az erőmű klímavédelmi szempontoknak megfelelő technológiai átalakítása nemzetstratégiai érdek.

Az MVM Csoport szakmai háttere garantálja, hogy a megújulási program és átalakítási folyamat alatt az ellátó rendszer zavartalanul működjön - hangsúlyozzák a közleményben. Az adásvétellel az MVM tulajdonába kerülő vállalatok között szerepel a Geosol Kft. is, amely a Mátrai Erőmű biomassza és válogatott hulladék tüzelőanyag ellátását biztosítja, hozzájárulva ezzel a hazai megújuló energia részarány növeléséhez.

Az MVM az átalakítás és a folyamatos működtetés során a termeléssel összhangban törekszik a legtöbb munkahely megőrzésére, kiemelt figyelmet fordít az erőműben és a bányákban elérhető képzett munkaerőre, illetve folyamatosan egyeztet a munkavállalói képviseletekkel a gördülékeny átmenet érdekében - fűzték hozzá.

A csütörtökön lezárult tranzakció során az MVM megvásárolta a Mátrai Erőművet és a Geosol Kft.-t is tulajdonló Status Power Invest Kft.-t. A megvásárolt cégcsoport vételára 17,440 milliárd forint, amelyből 10,1 milliárd forint az Opus Globalt, 7,3 milliárd forint a Status Energy Magántőkealapot illeti.

Az új tulajdonos ezen felül 11,4 milliárd forint értékben hitelkeretet nyit az erőmű részére, amely fedezetet nyújt a fennálló banki és nem banki tartozásokra, valamint biztosítja az erőmű biztonságos működését 2020 végéig. A vételár alapja független nemzetközi tanácsadó cég által végzett, üzleti tervből kiinduló vállalatértékelés volt - közölték.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!