2024. 09. 18. Szerda Diána napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Belföld

A magyarok többsége Donald Trump győzelmét véli kedvezőbbnek

A Real-PR 93. friss közvélemény-kutatása szerint a magyar lakosság fele szerint "hazánk továbbra is Trump győzelmével járna jobban" az Amerikai Egyesült Államok novemberben esedékes elnökválasztásán.

  • A magyarok többsége Donald Trump győzelmét véli kedvezőbbnek

A közvélemény-kutató által pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményben kiemelték: a keddi Trump-Harris elnökjelölti vita időszakában is stabil maradt a magyar társadalomban a Donald Trump győzelmétől többet remélők tábora.

Felidézték: Donald Trump és Kamala Harris indul majd az elnöki székért a november 5-én esedékes választásokon. A regnáló elnök, Joe Biden július 21-én lépett vissza a Demokrata Párt elnökjelöltségétől. A demokraták végül vita és új előválasztási kampány nélkül Kamala Harris jelenlegi alelnököt támogatják majd az elnöki tisztségért vívott versenyben.

A Real-PR 93. harmadik alkalommal mérte fel a magyar társadalom véleményét az amerikai elnökválasztás kérdésében, de Kamala Harris "elnökjelöltté történő előléptetése" óta először. 2023 novemberében még a felnőtt lakosság relatív többsége, 47 százaléka tartotta Magyarország szempontjából jobbnak Donald Trump visszatérését a korábbi demokrata jelölttel, Joe Bidennel szemben, míg 2024 februárjában arányuk már elérte a társadalom abszolút többségét 51 százalék.

Jelenleg 50 százalék azok aránya a felnőtt magyar társadalomban, akik "Trump győzelmét tartanák pozitívnak hazánk szempontjából", tehát kijelenthető, hogy az ellenjelölt személyének változása nem volt hatással Donald Trump hazai megítélésére. A társadalom nagyjából negyede, 26 százaléka szerint Kamala Harris jelenlegi alelnök megválasztása lenne jobb Magyarország szempontjából, tehát a demokrata jelölt preferáltsága csupán fele a republikánusénak. A biztos szavazók körében Trump megválasztását 51 százalék tartaná jobbnak Magyarország szempontjából, ami nagyságrendileg megegyezik a legutóbbi kutatásban mért adattal. Ebben a körben a Kamala Harris megválasztását kedvezőbbnek tartók aránya 31 százalékra tehető.

A magyar kormányfővel elégedett szavazók körében elsöprő a korábbi elnök támogatottsága, Donald Trump visszatérése 85 százalékuk szerint jobb lenne Magyarország szempontjából. A kormányfő iránt kritikus szavazók több mint ötöde tartaná Donald Trump győzelmét kedvezőbbnek, 22 százalék, míg az abszolút többségük, 57 százalék szerint Kamala Harris elnöksége "jelentene pozitívumot hazánk számára".

A budapesti válaszadók 37 százaléka Harrist, míg 41 százalékuk Donald Trumpot tartaná "hazánk szempontjából megfelelőbb elnöknek". A vidékiek körében a Trump-szimpátia magasabb, 52 százalékuk a volt elnök, míg 24 százalékuk a jelenlegi alelnök megválasztását tartaná kedvezőbbnek.

Világosan látszik, hogy a Donald Trumppal szimpatizálók aránya növekszik az életkor emelkedésével: a 18-39 évesek körében 45 százalék, a középkorúak körében 50 százalék, míg a 60 év felettieknek már az 54 százaléka örülne a visszatérésének. Minden lakóhely, és életkor szerinti demográfiai csoportban Donald Trump győzelmét pozitívabbnak ítélik meg Magyarország jövője szempontjából, mint Kamala Harrisét.

A Real-PR 93. debreceni székhelyű országos és helyi közvélemény-kutatásokkal foglalkozó cég, amely kiemelt figyelmet szentel annak, hogy a budapesti politikai vitákban a vidéki Magyarország véleménye is megjelenjen.

A közleményben szereplő közvélemény-kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült szeptember 9-11. között a felnőtt társadalomra nemre, korra és lakóhelyre nézve reprezentatív mintán. A hibahatár legfeljebb +/-3,2 százalék - közölték.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk: Az osztrákoknál is átpolitizált az árvízi védekezés + videó

Vezércikk: Az osztrákoknál is átpolitizált az árvízi védekezés + videó

Both Hunorral, Móczár Gáborral és Szűcs Gáborral beszélgettünk. Elsőként arról, vajon milyen jellemnek kell lenni ahhoz, hogy valaki egy árvízi veszélyhelyzet idején kötekedjen valós segítség helyett. De megnyugtatunk mindenkit: nem csak nálunk vannak ilyen alakok, az osztrákoknál is találni politikai hullarablókat.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!