2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

„A magyar társadalomban konszenzus van 1848-1849 megítélésében”

  • „A magyar társadalomban konszenzus van 1848-1849 megítélésében”

Az 1848-as forradalom és szabadságharc megítélésében a magyar társadalomban konszenzus van – mondta Hermann Róbert történész a Hír TV Péntek 9 című műsorában. A Magyar Történelmi Társulat elnöke szerint nincs olyan család, amelyiknek ne lenne negyvennyolcas hagyománya – Széchenyit, Kossuthot és Görgeit is ugyanúgy magának érzi a nemzet. A korszak hőseit nem is szabad egymással szembeállítani, mert nem az ellentéteik, hanem az együttműködésük volt az, ami döntő volt.

„Ne feledjük el, ellentétben az 1948 utáni értelmezéssel, amikor azt próbálták sugallni, hogy nem a külső ellenség, nem az orosz intervenció, hanem a belső ellentétek, a nem következetesen végigvitt forradalom miatt bukott meg úgymond a szabadságharc, hanem azért, mert beküldtek 200 ezer orosz katonát, és az elég nagy érv volt, hogy katonailag vége legyen a dolognak, de önmagában a rendszer működőképes volt és működőképes lett volna a továbbiakban is” – fejtette ki.

Tekintse meg a teljes interjút:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!