2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Az olasz futball magyar mesterei 03:00

Belföld

A magyar miniszterelnököt dicsérték nyugati politikusok

Tele voltak a nemzetközi hírportálok a héten a magyar miniszterelnök nevével.

  • A magyar miniszterelnököt dicsérték nyugati politikusok

„Rendkívül éles eszű politikus, sokkal okosabb, mint sok más uniós vezető” – fogalmazta meg gondolatait Orbán Viktor miniszterelnökről Andrew Tettenborn, a walesi Swansea Egyetem jogászprofesszora a The Spectator brit hírmagazin oldalán megjelent véleménycikkében - írta a Magyar Nemzet.

A szerző a csütörtöki uniós csúcstalálkozóval foglalkozott, melyen az Európai Unió Ukrajnának nyújtandó 50 milliárd eurós segélyéről tárgyaltak a tagállamok vezetői. Ahhoz azonban, hogy Kijevet tudják segíteni a hatalmas összeggel, a tömb minden tagjának meg kellett szavaznia azt. Brüsszel végül kompromisszumra kényszerült: az összeg nem haladhatja meg az 50 milliárd eurót, továbbá uniós szinten évente felülvizsgálatot tartanak.

Magyarország mindig is arra törekedett, hogy az orosz–ukrán konfliktusban a lehető legmegfontoltabban tartózkodjon

– emelte ki Tettenborn Orbán Viktor álláspontját.

A szerző egyúttal arra is rámutatott, miközben Ukrajna milliárdokat kap, jogállamisági okokra hivatkozva Brüsszel hatalmas összegeket tart vissza Magyarországtól, melyek még a világjárvány utáni helyreállítási alapból járnának hazánknak. Miközben a nemzetközi baloldali sajtó és politikusok – köztük Donald Tusk lengyel miniszterelnök – Orbán Viktor vereségeként könyvelték el az egyébként magyar javaslat alapján összeállított kompromisszumos megoldást, a Tettenborn azt a kérdést tette fel, „valóban vereség volt?”. Rámutatott: ha a miniszterelnök mégis megvétózta volna az Ukrajnának szánt segélyt, aligha lehetett volna ilyen módon milliárdokat kivonni Brüsszelből, hiszen a többi 26 tagállam továbbra is dönthetett volna a háború pénzelése mellett.

 Hatalmas győzelemmel távozott Orbán Viktor az EU-csúcsról

A brit jogászprofesszor három pontban emelte ki a magyar miniszterelnök győzelmét. Egyrészt, bár a világjárvány utáni helyreállítási alapból járó pénzekről nem esett szó, biztosították hazánkat, hogy az Ukrajnának nyújtandó támogatást nem a Magyarországnak járó keretből fogják finanszírozni.

Másrészt Orbán Viktor fontos üzenetet küldött az európai állampolgároknak: mégpedig azt, hogy az uniós elit egy „elkülönült csoport, amely nem érti meg a hétköznapi embereket” – fogalmazott a szerző.

A harmadik pontban pedig arra mutatott rá, miután a kormányfő igent mondott az ukrán támogatásra, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem hagyhatja figyelmen kívül a magyar kormány követeléseit a kárpátaljai magyarok ügyében.

Noha Kijev szerint már eleget tett a nemzeti közösség érdekében, Magyarország a 2015 előtti jogokat követeli vissza.

Lehet, hogy a liberális elit utálja, de még mindig ő az az ember Európában, akire figyelni kell

– zárta cikkét Tettenborn.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozójára érkezik Brüsszelben 2024. február 1-jén (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyar Péterék azonnal levették a kezüket a migránspárti genderaktivistáról

Magyar Péterék azonnal levették a kezüket a migránspárti genderaktivistáról

Úgy tűnik, a Tisza Párt egy nap után kihátrált Lajos Béla mögül, pedig korábban hivatalosan is bejelentette, hogy a David Pressman amerikai nagykövettel rendszeres kapcsolatot tartó, a migránsok szabad beáramlása és a genderideológia mellett kampányoló aktivista lesz a párt polgármesterjelöltje a főváros VII. kerületében.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!