2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Erdély és Románia

Következik:

Híradó 12:05

Belföld

A magyar kormány bocsánatkérést vár a svéd köztelevíziótól

A Miniszterelnökség nemzetközi kommunikációért felelős helyettes államtitkára hivatalosan is tiltakozott a svéd köztelevíziónál az október 23-án bemutatott riportjuk miatt. Ebben ugyanis kizárólag olyan közéleti szereplőket szólaltattak meg, mint például Alföldi Róbert és Heller Ágnes, kormányzati véleményeknek viszont nem adtak helyet. Kumin Ferenc szerint a riport egyértelmű lejárató céllal készült, ezért nemcsak helyreigazítást, hanem bocsánatkérést is vár a svéd köztelevíziótól.

Masírozó gárdisták és nemzeti rockot játszó zenekarok közönsége. Leginkább ilyen képekkel illusztrálta a svéd közszolgálati televízió Magyarországról szóló félórás műsorát. A felvételeket úgy vágták össze, mintha Budapesten általános jelenség lenne, hogy szélsőségesek vonulnak az utcákon. Ráadásul az alkotók olyan régi eseményeket is belekevertek a beszámolóba, amelyeken még MIÉP-es zászlókat lehet látni. A filmben a magyar politikai helyzetről a többi között Dopeman, Alföldi Róbert és Heller Ágnes mondja el a véleményét. A filozófus szerint Magyarországon az emberek rettegnek, a közjogi méltóságokat pedig maffiatagoknak nevezte.

A nemzetközi kommunikációért felelős helyettes államtitkár szerint a Heller Ágnes által elmondottak egy része tényszerűen nem igaz, ezért nyílt levélben fordult a filozófushoz. Kumin Ferenc szerint a film készítői súlyos sajtóetikai vétséget követtek el, mert az összeállításban kizárólag ellenzéki véleményeket közöltek. A helyettes államtitkár ezért hivatalosan is tiltakozott a svéd köztelevíziónál.

„A svéd parlament, hogyha azzal tud foglalkozni, hogy semlegesnemű WC-ket hogyan alakítsanak ki munkahelyeken, akkor foglalkozzanak azzal is, hogy a közmédiájuk semleges legyen” – így kommentálta a történteket a szociális államtitkár. Soltész Miklóstól csütörtökön interjút kértek volna a svéd televíziósok, ő azonban ezt elutasította.

„Én azt gondolom, hogyha családi témában akar megszólítani engem is meg mást is a svéd köztelevízió, akkor először is kérjenek bocsánatot, kérjenek elnézést, nemcsak a kormánytól, hanem a magyar emberektől” – fogalmazott.

Közben a svéd köztévé Kobra című műsorának Facebook-oldalán több Svédországban élő magyar is tiltakozását fejezte ki a Magyarországot lejárató, egyoldalú tudósítás miatt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!