2020. május 27.,
szerda, Hella napja

A magyar intézkedések mára hivatkozási alappá lettek

Hír TV

2019. március 28., csütörtök 21:40, frissítve: csütörtök 21:47

Orbán Viktor beszéde, és a múlt hétvégi migrációs konferencia volt az eheti Csörte első egyúttal legfontosabb kérdése. Az adásban Lánczi Tamás, Farkas Örs, Horn Gábor és Szakonyi Péter vettek részt. A Csörte első asszóját egy bal és egy jobboldali politikai intézet két vezetője, Horn Gábor a Republikon, és Lánczi Tamás a Századvég vezető elemzői vívták.

Horn Gábor szerint a migrációs problémát az unió jelenlegi vezetői oldották meg, a migrációs nyomást soha nem látottan alacsony mértékűre csökkentették. A Republikon Alapítvány elnöke szerint a török megállapodás, a szír konfliktus rendezése és az arab világ lecsillapítása egyaránt az Unió érdeme, mely ezáltal többet tett a konfliktus kezeléséért, mint Orbán Viktor aki csupán itthon beszél erről a problémáról.

Lánczi Tamás azonnal vitába szállt a volt SZDSZ volt politikusával, szerinte ugyanis Nyugat-Európa ebben a kérdésben passzív és cselekvésképtelen. Szíria kapcsán is végül Oroszország és Amerika oldották meg, ha egyáltalán megoldották az ország helyzetét. Lánczi Tamás szerint Nyugat-Európa a konfliktusok kirobbantásában élen járt, majd mint a megszeppent gyerek, aki látta, hogy rosszat tett, gyorsan hátrált ki a bajból. Horn Gábor ezt hevesen vitatta, de Lánczi Tamás szerint azt ünnepelni, hogy Európa védelmi pénzt fizet a törököknek, azt nem tartom egy különösebben nagy eredménynek.

Horn Gábor kérdésére, miszerint Lánczi Tamás szerint a 170 kilométeres kerítés bármit is megoldott-e, a Figyelő egykori főszerkesztőjének válasza az volt, miszerint olyannyira megoldotta a dolgot, hogy jelenleg az Egyesült Államok elnöke számára jelent hivatkozási alapot a mexikói fal építése körül kirobbant vitában.