2022. 12. 05. Hétfő Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Belföld

A magyar hatóságok nem segítették kijutni Gruevszkit Macedóniából

A magyar hatóságok minden szabályt betartottak Nikola Gruevszkivel Magyarországra utazása során – mondta a kormányszóvivő a közrádióban. Kovács Zoltán részleteket ugyanakkor nem árult el, érvényes útlevél nélkül ugyanis a korábbi macedón kormányfőnek Szerbiában kellene várakoznia, hogy beadhassa menedékkérelmét. Nikola Gruevszki feltehetően gyalog hagyta el országát, majd magyar követségei autókat használat az utazásra.

  • A magyar hatóságok nem segítették kijutni Gruevszkit Macedóniából

„A Magyar Államnak, állami hatóságnak semmi köze nem volt ahhoz, hogy ő a saját országa területét elhagyta, semmi közünk nem volt ehhez” – nem véletlenül fogalmazott pontosan a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely. Macedón lapok szerint ugyanis Albániából Montenegróba, onnan pedig Szerbiába már magyar követségi autóval érkezett Nikola Gruevszki.

„A magyar hatóságok minden olyan protokollt és nemzetközi szerződést betartottak, amiket be kell tartani” – mondta Kovács Zoltán, kormányszóvivő, aki azonban arra nem tért ki, hogy Gruevszki hogyan és milyen okmányokkal lépett Magyarországra. Macedón állampolgárok ugyanis csak érvényes útlevéllel léphetnek be Magyarországra, ezt azonban Nikola Gruevszkitól már korábban bevonták.

„A magyar kormány erre az ügyre egy teljesen tisztán jogi természetű ügyként tekint. Minden hozzánk benyújtott menedékkérelmet megillet egy jogi eljárás, ami ez esetben meggyőződésünk szerint sokkal közelebb áll a genfi egyezmény eredeti szelleméhez és ügycsoportjához, mint az ami elmúlt 3 évben a magyar határon történik” – mondta Kovács Zoltán.

A Helsinki Bizottság szerint a kormány nem tartatja be a jogszabályokat Gruevszkivel szemben.

„Szemben az összes többi menedékkérővel, akiknek hónapokon keresztül kell Szerbiában várnia arra, hogy Magyarországon egyáltalán beléphessen a tranzitzónába, addig van egy egykori miniszterelnök, akit elítéltek korrupciós bűncselekmények miatt, és más eljárás is folyik ellene, az a fickó megjelenik és nemcsak foglalkozik vele a magyar kormány, hanem tevőlegesen segíti, hogy Magyarországra érkezhessen” – mondta Zádori Zsolt, a szervezet sajtómunkatársa.

A nemzetbiztonsági bizottság jövő heti ülésén már napirenden lesz a téma.

„Ezt az ügyet, amikor kirobbant, jelentettem és meg is küldtem a Belügyminisztériumnak, hogy soron kívül tárgyaljuk, tehát a napirendek közé fel van véve, tehát ilyen értelemben Molnár Zsolt nyitott kapukat dönget, hiszen ez bekerült aktuális nemzetbiztonsági ügyek címén a napirendek közé, tehát ezzel fogunk kezdeni” – mondta Mirkóczki Ádám, a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke.

Arról, hogy Nikola Gruevszki megkapja-e a menedékjogot a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal dönt majd.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Radar - Jótékony Mikulás

Radar - Jótékony Mikulás

Gianni és Ördög Nóra műsorvezetők, mikulásként és krampuszként lepték meg a gyerekeket az Ökomenikus Segélyszervezet miskolci intézményében.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!