2020. június 3.,
szerda, Klotild napja

A Magyar Gárda szellemiségét vinné tovább a Nemzeti Légió

Hír TV

2019. május 15., szerda 20:23

Nem tart attól a Mi Hazánk Mozgalom, hogy a Magyar Gárda után megalapított Nemzeti Légióra is a feloszlatás vár. A szervezet a tervek szerint június elején bont zászlót. Egyesületi bejegyzése azonban jelenleg még folyamatban van.

A Jobbikhoz kötődő Magyar Gárda első tagjait 2007 augusztusában avatták a budai várban. Két hónappal később már több száz újabb gárdista vonult fel Budapesten a jellegzetes fekete-fehér egyenruhában. A Magyar Gárdát 2009-ben feloszlatta a bíróság. A betiltását azzal indokolták, hogy az egyesület a tevékenységét az egyesületi joggal visszaélve végezte, működése pedig a cigány népcsoport szabadságának és jogainak sérelmével járt.

A Mi Hazánk Mozgalom elnöke kedden jelentette be, hogy Nemzeti Légió néven az egykori gárdához hasonló szervezetet hoznak létre. A fekete-fehér és árpádsávos öltözéket azonban a katonaira jobban hasonlító terepszínű egyenruhára cserélték. Toroczkai László azt mondta, az egyesület célja a katonai hagyományőrzés, de a bűnözés elleni fellépés is. Toroczkai arról is beszélt, hogy van jogi megoldás arra, hogy ne tiltsák be az egyesületet, mint a Magyar Gárdát, de nem árulta el, mire gondol.

A Mi Hazánk elnökhelyettese szerint a magyar gárda és most már a nemzeti légió tagjainak inkább elismerés járna. Dúró Dóra a Hír TV kérdésére azt mondta, nem az egyenruhások keltenek félelmet az emberekben.

A Nemzeti Légió jelenleg egyesületi bejegyzés alatt áll. Azonban, ha engedélyt kapnak a megalakulásra, az sem jelenti azt, hogy zavartalanul masírozhatnak majd. A büntető törvénykönyv 2011-es módosítása ugyanis kifejezetten kitér az úgynevezett egyenruhás bűnözésre.

Hír TV