2019. december 11.,
szerda, Árpád napja

A magyar érdekekkel szemben politizál a Momentum Brüsszelben

2019. július 10., szerda 10:31

SZDSZ-es tempó.

Kutyából nem lesz szalonna – tartja a magyar közmondás. S valóban, a Momentum Mozgalom, amely a budapesti olimpia megfúrásával tört be a honi közéletbe, újfent a rombolással és a magyar nemzeti érdekekkel szembeni tudatos politizálással véteti magát észre.

A gittegylet üdvöskéje, Donáth Anna saját Facebook-oldalán büszkélkedett el vele, hogy – többek között – a momentumos képviselők felszólalásainak hatására az Európai Parlament Renew Europe (korábban Alde) nevű bevándorláspárti frakciója megvétózza a fideszes jelöltek EP-bizottsági kinevezéseit.

Sem a Fidesz, sem a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) EU-s tisztségekért indított jelöltjeit nem szavazza meg a Európai Parlament liberális frakciója. Az Emmanuel Macron francia elnök pártjának a LaREM-nek az EP-képviselőivel Renew Europe (RE) néven megalakult frakció a momentumos EP-képviselők – Cseh Katalin és Donáth Anna – felszólalásainak hatására döntött így, Dacian Ciolosfrakcióvezető pedig azzal indokolta a döntést, hogy a két ország, Magyarország és Lengyelország ellen folyamatban van a lisszaboni szereződés 7. cikkelye szerinti eljárás. 

Az RE azt javasolja, hogy a két érintett pártcsalád – a Fideszé az Európai Néppárt, a PiS-é az Európai Konzervatívok és Reformisták – olyan országok jelöltjeit indítsák, amelyek valóban tiszteletben tartják a jogállamiság alapelveit. 

Örülünk, hogy egy olyan frakcióhoz tartozunk, amely értékalapon politizál – nem adhatjuk ugyanis ahhoz a nevünket, hogy Európa-ellenes képviselők fontos uniós bizottságokat elnököljenek

– olvasható Donáth posztjában.

Apropó értékalapú politizálás, a Momentumnak szemmel láthatóan az nem ellenkezik az elveivel, hogy az EP-frakciót, amibe beültek, a nyíltan magyarellenes korábbi román miniszterelnök, Dacian Ciolos vezeti.

Sőt mi több, a néhány évvel ezelőtt az abortusz és a botmixer hasonlatán jót kacarászó Cseh Katalin még tovább ment, és az Instagramon pózolt – széles mosoly közepette – a soviniszta politikussal.

 

 

A fideszes jelöltek EP-bizottsági kinevezéseinek megvétózása már csak azért is problémás hazánkra nézve, mert így a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt más nemzetiségű képviselőket fog jelölni az adott pozíciókra, így Magyarország érdekérvényesítő képessége jócskán csorbulhat Brüsszelben.

A Momentumot azonban úgy tűnik, hogy ez a legkevésbé sem érdekli, büszkén haladnak tovább azon az úton, melyet szellemi elődeik, az SZDSZ-es politikusok megkezdtek.

888.hu / 168 óra