2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Belföld

A magyar dzsihadista társait is meg kell találnia a TEK-nek

Bravúros akcót hajtott végre a Terrorelhárítási Központ (TEK) a magyar dzsihadista azonosításával és elfogásával, ám még hátravan a kecskeméti egyetemista kapcsolatrendszerének, esetlegesen radikalizált környezetének a feltárása Horváth József szerint. A biztonságpolitikai szakértő leszögezte: lézeres pontossággal kell kimetszeni a társadalom testéből a radikális iszlamistákat.

  • A magyar dzsihadista társait is meg kell találnia a TEK-nek

– Az eddigi információk alapján valószínűsítem, hogy egy zavaros ideológiát valló, az Iszlám Államhoz esküvel csatlakozó, ám magányos bűnelkövető a kedden elfogott magyar dzsihadista – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Horváth József.

Az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója szerint a Terrorelhárítási Központ nagyon komoly szakmai sikert ért el azzal, hogy megtalált egy tűt a szénakazalban, azonosította és elfogta a kecskeméti egyetemistát, aki az Iszlám Államhoz csatlakozott.

Akik azt állítják, túl korán csaptak le a gyanúsítottra, azoknak azt mondja a szakértő, hogy egyfelől a nyilvánosság csak minimális információval rendelkezik, ám az ügyészség megalapozottnak találta a TEK bizonyítékait, és ez alapján a bíróság el is rendelte a gyanúsított letartóztatását 30 napra.

Az sem hagyható figyelmen kívül, hogy terrorizmussal kapcsolatos eseménynél mindig az a legfontosabb feladata a szakembereknek, esetünkben a TEK-nek, hogy megszakítsák a folyamatot.

– Amennyiben holnap a gyanúsított mégis úgy döntött volna, hogy végrehajt egy gázolásos terrortámadást, akkor a mai fanyalgók azt kérték volna számon a TEK-en, hogy miért nem végezte a törvényben egyébként számukra pontosan előírt feladatát, miért nem fogta el a dzsihadistát – jegyezte meg Horváth József,

aki egyetért azzal, hogy a TEK a közelgő labdarúgó Eb budapesti mérkőzései miatt lépéskényszerben is volt; nem kockáztathatták meg az esetleges támadást, hiszen tudták, tömegrendezvényeket szemelt ki magának célpontul. Az Eb-mérkőzések biztonsági előkészületei már hónapok óta folynak, a gyanúsított pedig eljátszott a gondolattal, hogy vagy az Eb-n, vagy a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson, vagy a Balatonnál hajt végre terrortámadást. A legutóbb Nagy-Britanniában történt gázolásos terrortámadás is megmutatta, mennyire kiszámíthatatlan a terroristák viselkedése. Mindössze néhány óra alatt döntött arról a támadó, hogy hol hajt a tömegbe, mert valaki éppen csúnyán nézett rá.

– Tömeges radikalizáció nem fenyegeti hazánkat és a szűkebb térségünket. Egy-egy ember azonban mindig lehet, aki fogékony. Valami olyan lelki problémával, magánéleti gonddal küszködik, ami az iszlámhoz viszi, azon belül is a radikális irányzatban találja meg azt a közösséget, ahol őt megértik, felkarolják, majd később lépésről lépésre radikalizálják. Ennek a know-how-ját Nyugat-Európában már régóta gyakorolják az Iszlám Állam professzionális módon dolgozó szakemberei – magyarázta Horváth József.

A boszniai hegyekben zárt közösségekben élő, az Iszlám Állam harctereit is megjárt több ezer dzsihadista harcosról szólva a szakértő kifejtette, reális a veszélye annak, hogy ezek a harcedzett férfiak és nők megjelennek hazánkban például pihenés céljából, de előkészületeket is tehetnek leendő nyugat-európai akciókra.

– A 2015-ös párizsi robbantássorozat előtt itt, Magyarországon vették föl a zöldhatáron beszökött majdani elkövetők egy részét, majd fuvarozták őket Párizsba. Salah Abdeslam volt az egyik fuvarozó és későbbi robbantó. Tranzitországként, találkozóhelyként tekintettek hat éve hazánkra, az Iszlám Állam előszeretettel használta ilyen célokra az országot. Látni kell ugyanakkor, hogy Magyarország a schengeni határok miatt az Európai Unió kapuja. Amennyiben egy boszniai mudzsahedin útlevéllel belép Magyarországra, az EU területére, akkor onnantól kezdve szabad a mozgása. Kiemelten figyelnie kell a hatóságoknak, már csak azért is, mert például a kedden elfogott fiatalember családja lakóhelyétől,

Kecskeméttől szűk 150 kilométer a déli határ, ahonnan újabb 200 kilométer Bosznia és a dzsihadisták. Nagyon gyorsan létre tud jönni egy határ menti találkozó akár a másik – szerb vagy horvát – oldalon, és akár ki is képezhetik az újoncot például a csőbomba szakszerű készítésére, de szó lehet még fegyver-, robbanóanyag átadásáról is. Amennyiben az egyetemistát az Iszlám Állam felkarolta, nem zárhatjuk ki, hogy létrejöhet vagy jöhetett egy ilyen találkozó is – elemezte a helyzetet Horváth József.

A szakértő bízik abban, hogyha vannak társai a magyar dzsihadistának, őket is gyorsan azonosítják, majd elfogják a TEK és a nyomozó ügyészek közös akciójában.

– Mint említettem, a jelenlegi információk alapján magányos elkövetőről van szó, ám azt nem tudjuk, hogy a fiatal férfi hol tért át az iszlám hitre, milyen vallási közösségben fordult meg, és ott nem próbált-e meg további fiatalokat is maga mellé állítani és a radikális eszméiről meggyőzni.

A következő napokban-hetekben, akár hónapokban az vár a TEK-es felderítőkre, hogy ezt a kört minél pontosabban bemérjék, és megállapítsák, van-e még hasonlóan radikális eszméket valló a gyanúsított környezetében. Nyilvánvalóan gőzerővel folyik már jelenleg is ez a felderítés, már csak azért is, hogy lézeres pontossággal kivágják ezt a rosszindulatú daganatot a társadalom testéből, és egyetlenegy sejtet sem hagyjanak meg belőle – szögezte le Horváth József biztonságpolitikai szakértő.

Fotó: Blikk/Fuszek Gábor

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Megvan Csire Zsuzsi temetésének időpontja

Megvan Csire Zsuzsi temetésének időpontja

A múlt hétfőn elhunyt Csire Zsuzsi, a szívbeteg debreceni lány. A tragédiát követően, pénteken az édesanyja a közösségi oldalán tette közzé, hogy mikor lesz a fiatal lány végső búcsúztatása - írja a haon.hu.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor: Június 9-én európai választás, nyerjük meg ezt is! + videó

Orbán Viktor: Június 9-én európai választás, nyerjük meg ezt is! + videó

Húsz éve minden európai választást megnyertünk. Mi vagyunk Magyarország és Európa legsikeresebb politikai közössége. Nem tűzhetünk ki kisebb célt, azt javaslom, nyerjük meg ezt is – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök abban a videóban, amelyet a közösségi oldalára töltött fel, és amely egy részlet a kormánypártok pénteki európai parlamenti kampánynyitóján elhangzott beszédből.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!