2023. 06. 05. Hétfő Fatime napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

„A magánszférához való jog egy fontos alapjog"

Minden normakontrollt kiáll az éjféltől hatályos gyülekezési törvény Ifj. Lomniczi Zoltán szerint, az ellenzéki pártok szerint azonban az új jogszabállyal ismét sérül a demokrácia intézménye. A Momentum éjfél után Orbán Viktor házánál tiltakozott.

  • „A magánszférához való jog egy fontos alapjog

A gyülekezési törvény hétfői hatályba lépése előtt a Momentum Orbán Viktor házánál tiltakozott az módosítások ellen. A párt néhány szimpatizánsa gyertyát gyújtott, és megkoszorúzták a miniszterelnök házát. Hajnal Miklós elnökségi tag a miniszterelnököt sértegető megszólítással levelet is írt a kormányfőnek, végül több aktivista a letáborozott a ház előtt.

„Visszaszámolunk éjfélig és kíváncsian várjuk, lesz-e reakció, akár a rendőrség, akár Orbán Viktor részéről, illetve azután, hogy hatályba lép a törvény valóban be fogják-e azt tartani, hiszen azt gondoljuk, hogy minden törvény annyit ér amennyire betartják. Magyarországon a Fidesz nem mindenható” – mondta Hajnal Miklós.

Később a járőrök figyelmeztették is a mozgalom tagjait, hogy törvénysértést követnek el.

A DK országgyűlési képviselője tiltakozásul folyamatos tüntetéseket ígért. „Annak érdekében, hogy rámutassunk a mostani törvény abszurditására, a DK minden országgyűlési képviselője levelet fog írni a rendőrségnek és tüntetést jelent be az ország egész területére. Folyamatosan, hiszen képviselőink járják az országot és találkoznak az emberekkel és közéletről, politikáról beszélgetnek velük, ahova bárkit szívesen várunk és az új gyülekezési törvény szerint ezek bejelentéskötelesek. Mostantól bármerre járunk az országban, tekintsék úgy hogy tüntetünk és tiltakozunk az Orbán-rendszer szerint” – fejtette ki Arató Gergely.

A Hír TV által megkérdezett alkotmányjogász szerint szükséges volt a rendszerváltás után elfogadott jogszabály felülvizsgálata.

„A magánszférához való jog egy fontos alapjog és itt a jogalkotó az ütközést úgy oldotta meg, hogy megerősítette ezt a jogosultságot a gyülekezési és véleménynyilvánítási joghoz képest. Az is le kell szögezni, hogy az emberi méltóság, a nyugodt élethez való jog mindenkit megillet, és ezt deklarálni kellett ebben az normában. Fontos, hogy bármilyen változás van a jogszabályban, a szükséges, arányos és bármilyen normakontroll teszten könnyen át tud menni egy ilyen változtatássor” – fejtette ki If. Lomniczi Zoltán.

Lomniczi Zoltán több angolszász példa alapján semmi kivetnivalót nem lát az éjfél után hatályba lépett jogszabályban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Radar - Jótékonysági Nőegylet

Radar - Jótékonysági Nőegylet

Első alkalommal rendezett jótékonysági futást és családi napot a Pécsi Jótékony Nőegylet. A szervezet az utóbbi években igyekszik a fiatalok felé nyitni. Több olyan akciójuk van, mely ezt célozza. Törekvésüknek köszönhetően taglétszámuk csaknem a duplájára nőtt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!