2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Belföld

A levegő magasabb pollenszintje növelheti a fertőzés veszélyét

Növelheti a koronavírus-fertőzés kockázatát a levegő magas pollentartalma egy új német kutatás szerint.

  • A levegő magasabb pollenszintje növelheti a fertőzés veszélyét

A Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) és a Müncheni Helmholtz Központ (HZM) közös tanulmánya kedden az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) jelent meg.

Olyan helyeken, ahol nem voltak érvényben a SARS-CoV-2, vagyis az új típusú koronavírus terjedésének megfékezését szolgáló járványügyi lezárások, átlagosan 4 százalékkal nőtt a fertőzési ráta, ha a levegőben lévő pollenek száma köbméterenként 100-zal nőtt. Egyes németországi városokban a vizsgált időszakban olykor akár az 500-at is elérte a köbméterenkénti pollenszám, miközben a fertőzöttség 20 százalékkal emelkedett.

A kutatók azzal magyarázzák az összefüggést, hogy amikor pollenek szállnak a levegőben, a szervezet legyengülve reagál a légutak vírusaira. Ilyenkor a szervezet például kevesebbet termel az antivirális hatású interferon fehérjékből.

A napi fertőzési ráták egyenes arányban álltak azzal, hogy voltak-e lezárások vagy sem a pollenszennyezett országokban. Ha a vizsgált területeken korlátozások voltak érvényben, akkor hasonló pollenszint mellett a napi fertőzések száma átlagban fele akkora volt, mint ott, ahol nem voltak korlátozások.

A müncheni kutatók öt kontinens 31 országának 130 régiójában vetették össze a levegő pollenszennyezettsége és a koronavírus-fertőzöttség adatait, kiszűrve a demográfiai tényezők, a környezeti feltételek, köztük a hőmérséklet, a páratartalom, a népsűrűség és a korlátozások szigorának hatását.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!