2023. 11. 28. Kedd Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

A legolcsóbbal még többet spórolhatnának a betegek

Az eddiginél többet takaríthatnának meg a betegek, ha a legolcsóbbat választanák az azonos hatóanyagú gyógyszerek közül. Ezt az egészségügyi államtitkár mondta. Szócska Miklós szerint a 2010-es kormányváltás után az árképzést és a tb-támogatást a lakosság érdekeihez igazították, a népegészségügyileg fontos, gyakran használt készítmények árai jelentősen csökkentek.

Szombat kora délután alig volt forgalom az egyik óbudai gyógyszertárban, hosszú percek is elteltek, mire benyitott valaki. A vásárlók többsége recepttel érkezett és figyelte az árakat. Krisztina a gyermekének vásárolt orvosságot, szerinte érzékelhető az árcsökkenés: „Igen, meg nekem például az orvos is felajánlja azt, amelyik az olcsóbb, tehát nem feltétlenül azt fogom megvenni, ami a drágább, mert, ugye, ugyanaz a hatóanyag van benne” – mondta a Hír TV-nek nyilatkozó Szombati Krisztina.

Magyarországon minden harmadik ember rendszeresen szed gyógyszert. Ők havonta, átlagosan 2200 forinttal fizetnek kevesebbet a gyógyszerekért, éves szinten 7,5 milliárd forint maradt a betegek zsebében, mint korábban a kormányzati számítások szerint. Még többet spórolhatnának a páciensek, ha az azonos hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek közül a legolcsóbbat választanák.

– 2002 és 2010 között 183 százalékkal nőttek a lakossági terhek. 72 milliárd forintról 132 milliárdra nőttek a lakossági terhek 2002-ről 2010-re, azaz 60 milliárd forintot terheltek rá a betegekre. Tehát a két válságkezelési mechanizmusban óriási különbség van – mondja Szócska Miklós egészségügyi államtitkár.

Legutóbb október elején csökkentek a gyógyszerárak. A patikában kapott blokkon ma már az is rajta van, hogy mekkora a tb-támogatás a kiváltott gyógyszeren, és az is, hogy mennyit takarított volna meg a beteg, ha a legolcsóbbat választotta volna az azonos hatóanyagú készítmények közül.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!