2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Radar 23:40

Belföld

A legnagyobb probléma: az oltásellenesség

Folyamatosan, ráadásul meredeken nő a kanyaró fertőzések száma Európában, köszönhetően annak, hogy sokan nem tudják, vagy nem akarják beoltatni magukat. Bár a járvány Magyarországra nem gyűrűzött be, de látható, hogy a kis számú megbetegedések is a környező országokból érkezők okozzák. A szakemberek szerint itthon a legtöbb kárt az oltásellenesek okozzák.

  • A legnagyobb probléma: az oltásellenesség

Szinte soha nem volt ilyen alacsony a kanyarós megbetegedések száma Magyarországon. A környező országokban azonban már nem ilyen jó a helyzet: 2018 első fél évében 41 ezren fertőződtek meg a vírussal, 37 pedig belehaltak a betegségbe.

„Amikor megjelent az oltás, örültek, mindenki beadatta, magas volt az átoltottság. Ennek következtében viszont eltűnt a kanyaró vírus cirkulációja a lakosság körében, elfelejtették, hogy milyen súlyos megbetegedést tud okozni, milyen súlyos szövődményei lehetnek, és egyre többen nem veszik fel az oltást. Emiatt egyre nő azok száma, aki oltatlanok, és amikor ez elér egy úgymond kritikus tömeget, akkor bizony megjelennek a kanyaró járványok” – magyarázta a Hír TV-nek Dánielisz Ágnes, a Kórházhigiénés és Járványügyi Felügyeleti Főosztály vezetője.

Bár külföldön a mélyszegénységben élőknél jellemző az oltáshiány, Magyarországon egy másik társadalmi csoport okoz problémát.

„Ami a legnagyobb probléma, az az oltásellenesség. Nagyon sok szülő úgy gondolja, hogy nem találkozott, évtizedekig mi sem találkoztunk kanyaróval, tehát nincs kanyaró. Ha nincs kanyaró, akkor nem kell oltani. Ez egy súlyos tévedés” – emelte ki a Heim Pál Gyermekkórház főigazgatója.

Az oltás nem jelent ugyan teljes védettséget a vírussal szemben, de az így megfertőződőknél a betegség lefolyása lényegesen enyhébb. A helyzetet az is nehezíti, hogy az orvosoknak sem egyszerű a betegség azonnali felismerése.

„Fölnőtt egy olyan orvosgeneráció, aki nem találkozott kanyaróval Magyarországon. Én is csak a fiatal koromban láttam igazán kanyarót, meg most, azóta nem láttunk kanyarót. A kanyarónak jellegzetes tünetei vannak: magas lázzal jár, hurutos tünetekkel kezdődik, aztán az úgy nevezett Koplik-foltok, amely a száj nyálkahártyán láthatóak, ezek lehetnek segítségére az embernek, hogy diagnosztizálja a betegséget. De nagyon nehéz, mert kimaradt egy jó pár évtized, amikor nem láttunk ilyet” – tette hozzá Fekete Ferenc.

A WHO szerint a nagyobb járványok megelőzésére a védőoltások tekintetében legalább 95 százalékos átoltottság szükséges, ez az adat jelenleg Magyarországon néhány százalékkal kedvezőbb.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!