2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

A legbátrabb kutyák sem képesek megbirkózni vele

A Szilvesztert követő 1-2 hétben van a legtöbb feladatuk az állatmenhelyeknek. A petárdától és tűzijátéktól megijedő állatok ugyanis elszöknek otthonról, rosszabb esetben autó alá futnak. Az állatvédők arra kérnek mindenkit ilyenkor fokozottan figyeljenek házi kedvenceikre.

  • A legbátrabb kutyák sem képesek megbirkózni vele

Szilveszter környékén évek óta egyre több kutya és macska is tűnik el otthonról. A zaj miatt megijedt állatok sok esetben csak elkóborolnak, de van, hogy fennakadnak a kerítésen vagy autó elé futnak.

„A szilveszteri időszakhoz kapcsolódó petárdázások, tűzijátékok olyan hanghatással, fényhatással és légnyomás különbséggel járnak, amelyekhez egy átlag kutya nincs hozzászokva. Ráadásul olyan mennyiségben és sűrűségben érkeznek ezek a zavarok és stressz okozó tényezők, amelyeket még a legbátrabb kutyák, illetve nem csak a kutyák, hanem egyéb állatok sem tudnak feldolgozni” – emelte ki Schneider Kinga, a Noé Állatotthon Alapítvány szóvivője.

Az elkóborolt állatokat könnyebb megtalálni, ha bennük lévő mikorchip alapján a gazda adatai is lekérhetőek. A Mol idén kezdte el chipleolvasókkal ellátni benzinkutait, decemberben, a szilveszterre készülve azonban újabb csaknem 50 töltőállomáson tudják visszajuttatni az állatokat gazdájukhoz.

„Egy évvel ezelőtt léptünk egy nagyot év elején, amikor minden töltőállomásukat kutyabaráttá alakítottuk át. Ez volt a következő lépés, amikor a töltőállomásaink egy részét ilyen ingyenes mikrochip-leolvasóval szereltük föl. Azt látjuk, hogy egyrészt sokan vannak a kutyások, fontos családtag a kutya, és, amikor együtt utaznak, akkor is tudjunk nekik segíteni és, amikor pedig baj van és a családtól elszökik, nem talál vissza, akkor is lehetőség legyen arra, hogy segítsünk” – nyilatkozta Orosz András, a Mol kiskereskedelmi igazgatója.

Tatán tűzijátékozás már nem ijeszti meg az állatokat, a pirotechnikai eszközök használatát ugyanis rendeletben tiltotta meg az önkormányzat. „Tata számára ilyen szempontból ez nem csak a vadludak védelmét jelenti az idei Szilveszteren, hanem a kutyáknak a védelmét is, vagy a kutyatartók védelmét is, de ahogy kaptam a visszajelzéseket, nemcsak ők, hanem a kisgyermekes szülők is és az idős emberek nagy része is nagy-nagy köszönettel fordult felénk” – emelte ki Michl József polgármester.

Az állatvédők arra figyelmeztetnek, hogy a gazdák ne hagyják kint az állataikat estére és sétáltatáskor is pórázon vigyék őket.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szánthó Miklós: a békepárti és szuverenista erők összehozása a cél

Szánthó Miklós: a békepárti és szuverenista erők összehozása a cél

A Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC Hungary) célja, hogy összehozza a békepárti és szuverenista erőket, mert ezek osztják a nyugat igazi civilizációs értékeit, az Isten-haza-család hármas egységét - mondta az eseményt szervező Alapjogokért Központ főigazgatója szerdán Budapesten.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!